"Zdravo Berane": Dug Opštine 15,3 miliona

Iz ove koalicije objašnjeno je da je riječ o redovnom revizorskom izvještaju za završni račun
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 15:22h

Koalicija „Zdravo Berane SNP -DF”, koja na prijevremenim martovskim lokalnim izborima preuzela vlast u Beranama od DPS-a saopštila je da dug Opštine iznosi 15,3 miliona eura, bez obaveza nastalih od 1. januara 2014.

Oni su time odgovorili na saopštenje OO DPS-a koji ih je optužio da prikazuju dugove veće nego što jesu, odnosno da je nazavisna revizorska institucija utvrdila da je taj dug u visini jednogodišnjeg budžeta.

Iz ove koalicije objašnjeno je da je riječ o redovnom revizorskom izvještaju za završni račun za Opštinu Berane, i to samo za 2013. godinu, kojim nijesu obuhvaćena dugovanja ostalih opštinskih javnih preduzeća i ustanova.

„Dug čini 11,6 miliona obaveza Opštine, a ostatak su dugovanja javnih preduzeća Komunalno, Vodovod i Radio Berana čiji je Opština osnivač. Četiri miliona i dvjesta hiljada čini dug po osnovu kredita koji je uzet za rješavanje viška zaposlenih, dugovanja prema njima i izmirenje investicija. Novac je potrošen, a višak zaposlenih je evidentan, obaveze nisu izmirene, a zbog nenamjenskog trošenja uslovnih dotacija, dovedena je u pitanje realizacija projekata Vatrogasnog doma i regionalnog biznis centra koje finansira Evropska unija. Takođe dospjele su obaveze od preko pola miliona za poslove koji nisu evidentirani u računovodstu”, tvrde iz kolaicije „Zdravo Berane”, navodeći da je revizorski izvještaj na koji se DPS poziva javno izložen na zvaničnoj opštinskoj veb stranici.

Iz koalacije SNP - DF su podsjetili da su „rezultate rada DPS“ predali Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

„Krivična djela obuhvaćena prijavama imaju elemente organizovanoh kriminala, protivpravnog otuđenja gradskog građevinskog zemljišta, manipulacija u finansijskom poslovanju, protivpravne isplate privrednim društvima bez poštovanja procedura o javnim nabavkama, lažno fakturisanje. Ukratko, krčmljenje hektara i hektara državne imovine i omogućavanje milionskog protivpravnog bogaćenja bivšim rukovodiocima i lica povezanih sa njima” – saopšteno je iz koalicije „Zdravo Berane”.

Oni su još jednom apelovali na Vrhovno državno tužilaštvo da „što prije postupi po prijavama i stavi lokalnom DPS do znanja da istraga o milionskim pronevjerama nije čeprkanje, nego ozbiljan posao, te da će neko morati da odgovara, i građanima i državi koja je oštećena”.

„Rukovodstvo DPS je godinama novac usmjeravalo samo svojim prijateljima i rodbini, dok su zanemarivali obaveze prema dobavljačima i svojim građanima. Zdravo Berane je zauvijek prekinulo ovu praksu i postavilo je na prave osnove. Od preuzimanja vlasti, izmirili smo preko 2,3 miliona evra dospjelih obaveza. Počeli smo isplatu premija poljoprivrednicima kojima se duguje od 2010. godine. Počeli smo redovnu isplatu stipendija studentima koji su zaboravljeni od 2012. Takođe smo počeli da izmirujemo i obaveze nastale u vezi sa fakultetima. Primjera radi, zakupnina za prostorije Visoke medicinske škole nije plaćena punih 9 godina, od njenog osnivanja. Dug Opštine prema Crvenom krstu, samo po tom osnovu iznosi skoro 100.000 eura. Preusmjerili smo novac u prave svrhe, okrenuli smo se sugrađanima i utvrdili odgovornost za višegodišnje milionske zloupotrebe našeg novca”, navodi se u saopštenju.

Opština Berane, kako tvrde iz kolaicije „Zdravo Berane”, uprkos svemu tome, uspostavila je kvalitetnu saradnju sa državnim institucijama, „što posebno smeta lokalnom DPS”.

Opština Berane, kako tvrde iz kolaicije „Zdravo Berane”, uprkos svemu tome, uspostavila je kvalitetnu saradnju sa državnim institucijama, „što posebno smeta lokalnom DPS”

„Ne uspijevaju da objasne svojim glasačima kako je moguće da Vlada sarađuje sa opozicijom, a nije sarađivala sa njima. Odgovor je jednostavan. Profesionalnost, odgovoran odnos prema obavezama i transparetnost su ključ svakog partnerstva. Tri jednostavne stvari kojima u beranskom DPS ne znaju značenje”, navode iz te kolaicije.

Dodaje se kako je „drsko što nepotizam pominju ljudi koji su svoje kompletne porodice sklonili sa Zavoda i našli im uhljebljenje u pretrpanim državnim i lokalnim institucijama, opterećujući ionako tanak državni i opštinski budžet”.

„Samo u periodu od raspisivanja izbora su nezakonito zaposlili 37 ljudi, a vrhunac je bio Dnevni centar u koji su zaposlili 65 osoba, uskraćujući djecu sa posebnim potrebama za neophodna učila i opremu. Pokrenuli smo projekte koje je prethodna vlast zaustavila, od izgradnje nove hale sportova, preko obnove ulica i opremanja univerzitetskog centra. Završavamo i azil za pse i stočnu pijacu, projekte koje su morali da urade do 2010. Pokrenuli smo i brojene inicijative i tražili podrčku donatora za reciklažni centar, opremanje Centra za Djecu posebnim potrebama i dalje. Vidi se i da je grad čist. Kontejneri su prazni, a u dogovoru sa Vladom smo pri kraju procedure za dobijanje lokacije za privremeno odlaganje otpada. Nijedna opstrukcija koju lokalni DPS pokreće ne daje rezultate i to je na sreću građana vidljivo iz dana u dan. Građani Berana su upoznati sa svim ovim pojavama i podrška ideji zdravih Berana je jača iz dana u dan. Osipanje u DPS je uzelo maha i to je očigledno, ako ništa zbog stila i brojnih pravopisnih grešaka kojima obiluje jučerašnje nervozno saopštenje rukovodstva najjače beranske opozicione partije”, zaključuje se u saopštenju koalicije „Zdravo Berane”.

Galerija

Bonus video: