Lideri država regiona obećali Merkelovoj da će se popraviti

Zemlje učesnice kandidovale zajedničke projekte, ali nijedan od njih nije pomenut u deklaraciji, niti je na samitu odlučeno o njiima
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 07:11h

Od specijalnog izvještača "Vijesti" iz Berlina

Lideri šest država zapadnog Balkana obećali su u Berlinu da će naporno raditi na reformama potrebnim za pristupanje Evropskoj uniji, međusobno više sarađivati, riješiti međusobne sporove, a njemačka kancelarka Angela Merkel da ih neće zaboraviti i da su sve dobrodošle u EU kada ispune zadate uslove.

"Dalje unapređenje upravljanja i dalje je naročit izazov za mlade demokratije zapadnog Balkana. Zemlje učesnice saglasne su da se moraju preduzeti dodatne mjere za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala. Zemlje zapadnog Balkana naglasile su svoju volju da sprovedu dodatne reforme sa ciljem da povećaju pravnu sigurnost u svojim državama, da zadrže i pojačaju nezavisnost pravosuđa, i da intenzivnije rade zajedno, u prekograničnim regionalnim i bilateralnim strukturama”, saopštila je Merkelova u pisanoj deklaraciji kao predsjedavajuća konferencijom o zapadnom Balkanu, nakon sastanka sa premijerima Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije, Srbije i BiH, te Hrvatske, Slovenije i Austrije, kao i predstavnicima Francuske i EK.

Ministri spoljnih poslova i ekonomije, imali su odvojene susrete u okviru konferencije koju je organizovala njemačka vlada na čelu sa Merkelovom.

"I opozicija mora biti sposobna da igra svoju ulogu u okviru parlamenta, i mora željeti da to radi. Politički aktivan civilni sektor može takođe dati konstruktivnu podršku na daljem jačanju demokratskih zajednica u zemljama zapadnog Balkana", stoji u deklaraciji Merkelove.

"Preduslov za to je pluralistički medijski ambijent, nezavisni sindikati, i ekonomija koja može ispuniti svoju ulogu kao dio zajednice, slobodni od političkog uticaja. Njemačka je i dalje privržena slobodi medija u regionu".

Merkelova je izrazila podršku svoje vlade perspektivi integracije ovih šest zemalja.

"Sve države zapadnog Balkana imaće priliku da se pridruže EU ako ispune uslove za pristup", stoji u deklaraciji.

Merkelova je saopštila i da su lideri obećali napredak u odnosima Srbije i Kosova, formiranje bosanske vlade nakon izbora u oktobru i rješavanju spora Makedonije i Grčke oko naziva bivše jugoslovenske republike.

Zemlje učesnice su kandidovale zajedničke infrastrukturne i druge projekte za konferenciju, ali nijedan od njih nije pomenut u deklaraciji, niti je na samitu odlučeno koji će, kako i kad biti realizovani. Crna Gora je zainteresovana za izgradnju jadransko-jonskog puta i revitalizaciju pruge Beograd-Bar.

Predsjednik EK Manuel Barozo, rekao je da treba ubrzati investiranje u "nedostajuće karike", projekte poput putne, željezničke ili energetske mreže, koji su "regionalno koordinisani", ali da se to ne može finansirati samo novcem iz fondova EU za pomoć u pristupanju - oko 12 milijardi eura do 2020. od čega su 2,4 milijarde za regionalne projekte.

On je rekao da treba iskoristiti kredite Evropske investicione banke, EBRD i drugih međunarodnih institucija.

Predviđeno je da se slični samiti održavaju svake godine do 2018. a sljedeći će organizovati Austrija

Njemački eksperti za Balkan, učesnici konferencije u Aspen institutu u Berlinu, smatraju da je samit pozitivan korak kao dobra politička poruka i podsticaj regionalnoj i evropskoj javnosti da proširenje nije završeno, ali da su konkretni rezultati neizvjesni, jer zavise od političke klase, civilnog društva i medija u zemljama regiona.

Takođe, jedan od učesnika je ukazao da ne bi bilo dobro da EU "sa umora od proširenja" ode u drugu krajnost i zemlje regiona prebrzo prime u članstvo a da se ne insistira na ključnim uslovima za reforme, samo da bi se region otrgao iz ruske sfere uticaja.

Merkelova je saopštila da je samit početak četvorogodišnjeg procesa, koji se poklapa sa godišnjicama početka Prvog i Drugog svjetskog rata, te rušenja Berlinskog zida.

Predviđeno je da se slični samiti održavaju svake godine do 2018. a sljedeći će organizovati Austrija.

"Na svakoj od ovih konferencija moći ćete provjeriti šta smo ostvarili", odgovorila je ona na pitanje šta je garancija da će se obećano i ostvariti.

Merkelova i Barozo, koji su pred novinare izašli u društvu albanskog premijera Edi Rame, pohvalili su napredak u EU integracijama koji je postignut do sada, istakavši Srbiju, Albaniju i Kosovo.

TV Vijesti: Jelena Kulidžan

U emotivnom govoru pred novinarima, albanski premijer nekoliko puta se u ime kolega iz regiona zahvaljivao Merkelovoj "na ličnom angažmanu sa našim državama u pokušaju da se situacija popravi i da nada našim mladim generacijama Evropljana".

"Širom EU postoje sumnje i razočarenje, čak bijes, a u nekim djelovima postoji snažan antievropski talas. Za nas napolju EU je ne samo uspjeh, nego i inspiracija i nada u bolju budućnost".

Galerija

Bonus video: