Barozo: Realna perspektiva proširenja EU

Poslije sastanka biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i Edi Rama, premijer Albanije
69 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2014. 17:05h

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručio je da žele da vide zemlje zapadnog Balkana učlanjene u Evropsku uniju (EU), ali da od tih država zavisi kad će se to dogoditi.

U Berlinu je završen sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel, Baroza i premijera zemalja zapadnog Balkana, Slovenije i Hrvatske, Austrije.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu, koju je održao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i albanskim premijerom Edi Ramom, rekao da je priključivanje zapadnog Balkana EU “zajednički politički, ekonomski i geostrateški cilj”.

“Naredni krug proširenja neće se dogoditi odmah, a kada će do njega doći zavisi od brzine kojom naši partneri sprovode reforme”, rekao je Barozo i dodao da ne treba sumnjati da će se to ostvariti, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je napredak koje su zemlje regiona, a posebno Srbija, Albanija i Kosovo “stvarne i opipljive” i da primjer Hrvatske dokazuje da je članstvo u EU dostižan cilj.

“Postoji isuviše ‘izgubljenih karika’ kad je riječ o energetskoj,putnoj i železničkoj mreži”, upozorio je Barozo

“Kao što stalno ponavljamo: osnovne stvari imaju prioritet”, istakao je on.

Barozo je naglasio značaj regionalne saradnje za proceš pridruživanja, navodeći da to ne samo uspostavlja stabilnost i uklanja prepreke, već utiče na poboljšanje kvaliteta života običnih građana.

On se osvrnuo na mnogobrojne infrastrukturne probleme u regionu, posebno u energetici, navodeći da se oni moraju prevazići uz strogo poštovanje evropskih standarda.

“Postoji isuviše ‘izgubljenih karika’ kad je riječ o energetskoj,putnoj i železničkoj mreži”, upozorio je on.

Barozo je podsjetio i da je EU kroz pretpristupne fondove planirala da uloži više od 12 milijardi EUR u zapadni Balkan, a da je petina te sume namijenjena regionalnim projektima.

“To dokazuje posvećenost EU regionu čak i u doba finansijske krize”, ukazaoje on.

Barozo se na kraju svog izlaganja osvrnuo na činjenicu da se ove godine navršava jedan vijek od početka Prvog svjetskog rata.

“EU je, prije svega, mirovni projekat koji počiva na zajedničkim vrijednostima, što važi kako za sadašnje, tako i za buduće članice”, zaključio je on.

Konferenciju o zapadnom Balkanu inicirala je njemačka vlada, a pored sastanka njemačke kancelarke i Baroza sa premijerima regiona, održana su još dva sastanka – ministara privreda i finansija i šefova diplomatija.

Uoči skupa, njemačka kancelarka poručila je da je ideja njene vlade bila da okupi predstavnike regiona kako bi se pokazalo da se od nekadašnje situacije "jedni protiv drugih" došlo do sadašnje "jedni sa drugima".

Foto: Vlada Crne Gore

Merkelova je, kako se navodi u saopštenju iz njemačke vlade, uvjerena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

To je, "prema njenom čvrstom ubjeđenju", jedino i bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva.

"To znači da svi imaju šansu da postanu članovi EU", rekla je ona.

Dan Zapadog Balkana u Berlinu počeo je sastankom ministara privrede, na kojem su učestvovali i predstavnici crnogorske delegacije. Uz premijera Đukanovića, Crnu Goru na konferenciji predstavljaju i ministri Igor Lukšić i Vladimir Kavarić .

Sastanak je otvorio nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel porukom da je regionu potrebno više investicija i bolje obrazovanje, kao i ponovljenim obećanjem o evropskoj perspektivi regiona.

Srpski premijer Aleksandar Vučić i Angela Merkel (Foto: Beta)

U isto vrijeme dok Merkelova i Barozo razgovaraju s premijerima, održava se i sastanak šefova diplomatija

Naredni skup o Zapadnom Balkanu biće održan sljedeće godine u Beču, a potom u Francuskoj.

Rot: Podrška zemljama Zapadnog Balkana

Državni ministar za Evropu u njemačkom Ministarstvu inostranih poslova Mihael Rot založio se za podršku zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU i rekao da zemlje regiona imaju pristupnu perspektivu.

"Mi bismo te zemlje na njihovom teškom putu ka EU trebalo da podržimo najbolje što možemo", rekao je Rot povodom održavanja konferencije o Zapadnom Balkanu.

Rot je, međutim, istakao da je pretpostavka za članstvo u EU "ispunjavanje strogih kopenhaških kriterijuma".

Pripreme pred konferenciju (Foto: Beta)

On je upozorio da po pitanju demokratije, državno-pravnog sistema i prihvatanja manjina na Balkanu ima još posla koji treba uraditi.

Šefove diplomatija zemalja Tapadnog Balkana primiće njemački kolega Frank-Valter Štajnmajer, a skup se završava radnom večerom u prisustvu predsjednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

Galerija

Bonus video: