Gabrijel: Potvrđena evropska perspektiva Balkana

Gabrijel je rekao i da su njemački preduzetnici zainteresovani za ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana što, kako je dodao, pokazuju i rezultati jednog istraživanja
0 komentar(a)
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Zigmar Gabrijel, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2014. 13:39h

Njemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel najavio je u Berlinu da će se konferencije posvećene Zapadnom Balkanu redovno održavati svake godine.

„Sljedeće godine domaćin će biti Austrija, a poslije toga Francuska. O mjestu održavanja 2017. još se raspravlja“, rekao je Gabrijel na sastanku sa ministrima privrede zemalja regiona kojim je počela berlinska Konferencija o Zapadnom Balkanu.

On je naglasio važnost perspektive članstva zemalja regiona u EU što Njemačka, kako je dodao, „snažno podržava“ jer „stoji iza obećanja iz Soluna“.

Gabrijel je rekao i da su njemački preduzetnici zainteresovani za ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana što, kako je dodao, pokazuju i rezultati jednog istraživanja u kojem je 83 odsto njemačkih ulagača koji su poslovali u zemljama regiona navelo da želi to da ponovi.

Kao potencijale regiona Gabrijel je posebno istakao turizam i prednosti koje pruža jadranska obala, dodajući da prioriteti moraju biti podsticanje izvoza i investicija, i ulaganja u stručno obrazovanje.

Važnost ulaganja u infrastrukturu

Evropski komesar za privredu i energetiku Ginter Etinger istakao je važnost investicija u energetski sektor, posebno jačanje energetske infrastrukture između zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana, ali i unutar regiona.

Prema pisanju srpskih medija, Srbija je posebno zainteresovana za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Bar i pokušaće, zajedno sa Crnom Gorom, da dobije podršku za njenu modernizaciju i izgradnju. Očekuje se takođe da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom i sa Makedonijom.

Za Hrvatsku je jedan od prioriteta izgradnja jadransko-jonskog autoputa koji bi preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije trebalo da poveže centralnu i zapadnu Evropu sa Grčkom.

Na konferenciji čiji je domaćin njemačka kanelarka Angela Merkel, učestvuju šefovi vlada i ministri spoljnih poslova i privrede Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i Hrvatske i Slovenije koje su članice Evropske unije.

Bonus video: