DPS nezakonito zapošljavao u Rožajama

“Rješavanju viška zaposlenih kojih je, za sada, oko 70, moramo pristupiti. Još ne mogu saopštiti kada će to i na koji način biti“, kazao je Nurković
74 pregleda 20 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 28.08.2014. 20:06h

Upravna inspekcija je pronašla nepravilnosti prilikom zapošljavanja svih 17 službenika lokalne uprave u Rožajama, koliko je bilo predmet njihove kontrole, rekao je „Vijestima“ predsjednik Opštine Ejup Nurković.

On je kazao da je inspekcijski nadzor urađen po prijavi Bošnjačke stranke koja je inicirala kontrolu 52 rješenja izdata dva mjeseca prije i mjesec nakon majskih lokalnih izbora.

„Upravna inspekcija je provjeravala rješenja koja je dala prethodna DPS vlast za 17 zaposlenih koji su primljeni na neodređeno, dok preostalih 35 nije jer su u pitanju radni angažmani na određeno ili pripravnički staž. U zapisniku na 15 strana ukazano je na brojne nepravilnosti koje se odnose na nedostatak položenog državnog ispita, neraspisivanje konkursa i neobuhvatanje izvjesnog radnog mjesta sistematizacijom“, rekao je Nurković.

"Indikativno je što je neka rješenja o zaključenju radnog odnosa potpisao bivši predsjednik Opštine, umjesto nadležnog starješine", kazao je Nurković

„Naložio sam potpredsjednicima Opštine, glavnom administratoru i opštinskim starješinama da razmotre svaki slučaj pojedinačno i predlože mjere rješavanja problema. Oni treba da utvrde da li sve činjenice kojima je raspolagala Upravna inspekcija odgovaraju istini i da se na osnovu toga odrede“, rekao je Nurković. On nije isključio mogućnost da neki od kontrolisanih radnika ipak ima položen državni ispit, kao i da je inspekciji prosleđena stara umjesto nove sistematizacije.

"Indikativno je što je neka rješenja o zaključenju radnog odnosa potpisao bivši predsjednik Opštine, umjesto nadležnog starješine", kazao je Nurković.

Sva rješenja biće preispitana

Funkcioneri i rukovodioci rožajske Opštine će, prema Nurkovićevom nalogu, kontrolisati i rješenja zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama.

„Sva rješenja koja su izdata oko izbora biće provjerena i analizirana. Među njima su i ona o stalnom radnom odnosu nakon dvije godine radnog staža. U nekoliko takvih slučajeva je prekršen zakon koji, u izmjenama i dopunama, predviđa godinu dana probnog rada prije davanja rješenja na neodređeno“, rekao je Nurković.

On nije želio da precizira da li lokalna uprava planira uručivanje otkaza.

„Rješavanju viška zaposlenih kojih je, za sada, oko 70, svakako moramo pristupiti. Još uvijek ne mogu saopštiti kada će to i na koji način biti“, kazao je Nurković.

Iz Upravne inspekcije su najavili da će za nekoliko dana „Vijestima“ dostaviti zaključke nadzora.

Kalač: Podmetnuli inspekciji nepotpunu dokumentaciju

Bivši gradonačelnik Nusret Kalač nije imao uvid u zaključak Upravne inspekcije, ali na osnovu internih saznanja u kontaktu sa radnicima tvrdi da nije istina da su u svim slučajevima utvrđene nepravilnosti.

„Vjerujem da Upravnoj inspekciji nije predata potpuna dokumentacija. Umjesto nove, iz nekog razloga, data im je stara sistematizacija, pa ne stoji tvrdnja da sporna radna mjesta nijesu sistematizovana. Koliko znam nesporan je i položen državni ispit, jer ga imaju upravo radnici za koje se tvrdi da ga nemaju. Iz čijih i kakvih namjera ti dokumenti nijesu prikazani nije mi poznato“, rekao je Kalač.

On je novoj vlasti preporučio da se umjesto „bacanjem prašine u oči javnosti“ pozabavi ispunjavanjem predizbornih obećanja medju kojima je i zakonit rad lokalne uprave.

„Za oko 60 dana od preuzimanja vlasti sve što su uradili je nezakonito što ćemo i dokazati pokretanjem postupaka kod Ustavnog i Upravnog suda. Nama pokušavaju pripisati prekomjerna i nelegalna zapošljavanja, a oni su za dva mjeseca primili više ljudi nego mi za 16 godina. Mi smo imali devet starješina, a oni 17 u 16 kancelarija. Za rukovodioce su čak imenovali pripravnike, osobe bez radnog iskustva i položenog stručnog ispita“, rekao je Kalač.

Bonus video: