Herceg Novi: Izbori prema DPS pravilima

Sada praktično ne postoji Zakon o finansiranju partija, sporna i elektronska identifikacija birača
3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 27.08.2014. 17:40h

Ukoliko budu zakazani prije 1. novembra, vanredni izbori u Herceg Novom održaće se bez Zakona o finansiranju političkih partija i elektronske identifikacije birača, što bi moglo dovesti u sumnju njihovu regularnost, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović. Podsjećajući da je Ustavni sud oborio veliki dio normi iz Zakona o finansiranju partija, a Vlada još ne primjenjuje Zakon o biračkom spisku, Đukanović je upozorio da Crna Gora praktično nema izborno zakonodavstvo.

“Od 1. septembra Crna Gora neće imati izborno zakonodavstvo, i opozicione političke stranke će morati da daju adekvatan odgovor na takvu situaciju. Mislim da niko nije spreman da bude saučesnik u potencijalnoj krađi DPS-a. Vlada mora da nađe hitno rješenje kako bi se implementirao izborni zakon i izbori održali po nekim pravilima”, kazao je Đukanović.

Zakon o biračkom spisku, kojim bi se spisak centralizovao i uvela elektronska identifikacija birača, trebalo bi da stupi na snagu 1. novembra. Ipak, Vlada je u više navrata upozorila da nema novac za kupovinu Afis programa kojim bi se taj zakon sproveo u praksu. Nakon odluke Ustavnog suda, u parlamentu su najavili rad na izmjenama spronih odredbi Zakona o finansiranju partija, ali taj posao još nije ni počet. U međuvremenu su partije u Herceg Novom najavile raspuštanje lokalnog parlamenta, čime se otvara prostor da izbori budu održani najkasnije do 20. novembra.

Predsjednik novskog SNP-a Obrad Gojković smatra da postoji mogućnost da se izborno zakonodavstvo uredi prije izlaska na birališta. On očekuje da parlament u oktobru pokrene inicijativu za izmjene izbornog zakona. “Očekujem da se u skupštini nađe konsenzus i da se rok od 1. novembra produži dok se ne održe izbori u Novom”, kazao je on, dok predsjednik odborničkog kluba SDP-a Dragan Šimrak tvrdi da treba vidjeti da li je uopšte moguće održati izbore po novom zakonu o biračkom spisku. “Ušli smo u cajtnot i moramo naći način da se izbori održe”, kazao je on.

Bonus video: