Komisija za sprečavanje sukoba interesa raspisuju konkurs za predsjednika

Administrativni odbor donio Odluku da predsjednik Komisije, Slobodan Leković, prima platu godinu, nakon isteka mandata
65 pregleda 4 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.08.2014. 11:10h

Javni konkurs za za predsjednika i šest članova Komisije za sprečavanje sukoba interesa biće raspisan sredinom ove sedmice, pošto je aktuelnom sastavu istekao mandat 29. jula, saopšteno je na sjednici Administrativnog odbora.

Članovi tog tijela donijeli su Odluku da predsjednik Komisije, Slobodan Leković, prima platu godinu, nakon isteka mandata, analogno pravima ombudsmana.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Aleksandar Damjanović, kazao je da je 29. jula istekao mandat Komisiji i da Crna Gora sada nema Komisiju za sprečavanje sukoba interesa.

"U ovom trenutku ne može da se vodi postupak shodno Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. To znači da se ne mogu da se dostave odgovarajuća rješenja, ne može da se vodi prekršajni postupak", rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, argumentacija da je bilo moguće promijeniti sadašnji Zakon o sprečavanju sukoba interesa i definisati posebna pravila za kandidaturu je imala smisla do 30. jula, do završetka rada proljećnog zasijedanja.

"Imajući u vidu dinamiku rada plenuma, koji počinje od 1. oktobra, i potrebu da se na prvoj sjednici završi postupak imenovanja članova Komisije, smatram da je danas poslednji momenat da se otvori postupak i da se do septembra završe sve obaveze Odbora", naveo je Damjanović.

Radovan Obradović iz Demokratske partije socijalista (DPS) rekao je da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ima nedostatke koji se odnose na posebne uslove na zaposlene u Komisiji.

"Možemo da raspišemo konkurs, stavljajući opšte uslove da kandidat nije osuđivan, da je državljanin Crne Gore, do onih posebnih uslova da nije član političke partije, ali koji su to ostali posebni uslovi. Imaćemo problematiku da se javi hiljadu, dvije ili više hiljada ljudi", smatra Obradović.

On je kazao da u Zakonu ne postoje uslovi za kandidate, navodeći da će to stvariti dodatni problem.

"Možda bi bilo jedno od mogućih rješenja, obzirom da ne možemo izmišljati posebne uslove, da sagledamo standardizaciju radnih mjesta Komisije, jer su morali precizirati uslove za zaposlene", rekao je Obradović.

Damjanović je kazao da nema ništa protiv da Leković, analogno pravima ombudsmana, prima platu godinu nakon isteka mandata, napominjući da novi predsjednik Komisije mora biti što prije izabran.

Bonus video: