Abazović: Ulazak u NATO smjenjuje DPS

Učlanjenje u NATO u toku 2015. moglo bi poboljšati uslove u kojima se održavaju izbori
52 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2014. 06:32h

Poslanik Pozitivne Crne Gore i član Odbora za međunarodne odnose Dritan Abazović ocijenio je da bi eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO u toku 2015. moglo ubrzati i smjenu vlasti i poboljšanje uslova u kojima se održavaju izbori.

Abazović je kazao da ulazak Crne Gore u alijansu neće biti doprinos svjetskom miru, ali da će definitivno ubrzati demokratske procese unutar zemlje.

“Eventualno učlanjenje u NATO u toku 2015. će ubrzati i smjenu vlasti i poboljšanje uslova u kojima se održavaju izbori i omogućiti veći stepen borbe protiv organizovanog kriminala, kao i reforme tajnih službi na način da one ne budu klasičan politički servis, nego da budu koliko-toliko servis građana”, rekao je Abazović za “Vijesti”.

On je dodao da bi svako ko želi reforme i smjenu vlasti, a to, kako je naveo, vjerovatno želi cijela opozicija, trebalo da podrži demokratske reforme.

“Znam da to nije lako prevesti u prostu jednačinu da bi to značilo i da se podrži članstvo u NATO-o, ali ono što je apel kolegama koji imaju legitimno suprotne stavove da razmišlaju u tom pravcu da će naša zemlja mnogo lakše doći do željenih promjena ukoliko bude član NATO nego ukoliko se taj proces bude dodatno odlagao”, rekao je Abazović.

On smatra da ovakva Crna Gora, gdje je vlast nepromjenljiva i gdje je potpuna simbioza između državnih institucija i vladajuće partije, zaista ne može da bude ozbiljan partner, i to prepoznaju članice NATO-a i zato treba podržati te zahtjeve koji idu u pravcu kapitalnih reformi i osnaživanja nezavisnosti institucija.

“Svako ko zaista misli da ovdje treba da dođe do demokratskih kapitalnih promjena mislim da treba da shvati značaj učlanjenja u NATO, zatvaranja bezbjedonosne komponenete i stvaranja preduslova da budemo ozbiljniji tretirani i od strane međunarodne zajednice i naših partnera”, rekao je on i dodao da se Demokratska partija socijalista (DPS) samo deklarativno zalaže za članstvo u alijansi jer bi reforme bile prepreka samo za njih.

“Ne pokazuju političku volju za reformama koje bi definitivno bile prepreka za njih same. I mislim da je to nešto što treba objasniti građanima”, kazao je Abazović.

On je poručio da je kampanju za ulazak u NATO i reforme potrebno intenzivirati, počevši od septembra.

“Mislim da posjete koje će već sada biti zvanične od zvaničnika Crne Gore mogu da koriste, ali to apsolutno neće biti dovoljno ukoliko mi na terenu ne odgovorimo zahtjevo i ukoliko ne budemo sve prezentovali građanima na kvalitetan način i ukoliko institucije ne budu uspjele da odrade ono što je predmet političke volje a što se prije svega odnosi na reformu bezbjednosnih službi i vladavini prava”, rekao je Abazović.

Odlazak u Vels je koristan

Abazović je kazao da učešće zvaničnika Vlade na samitu u Velsu može biti samo korisno i da podržava odlazak u Vels kao i odlazak predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića u SAD koji je takođe usmjeren u pravcu lobiranja za prijem u NATO.

"Mislim da je taj odlazak posljedica zvaničnog poziva, nemam ništa protiv toga da se naši zvaničnici nađu na samitu, mi pretendujemo da postanemo članica i možemo od posjete imati samo koristi. Svaka vrsta te multilaterale smatram korisnom, podržavam taj odlazak, ali ne znam da li bi u tom broju trebalo da budu zastupljeni, to je stvar neke interne organizacije, ali u svakom slučaju podržavam da budemo prusutni na svim bitnijim mjestima gdje se govori o bezbjednosti, a samit u Velsu je najveći događaj vezano za NATO u posljednje dvije godine", rekao je on.

Bonus video: