Đurović: Poruka je jasna, Njemačka nije zadovoljna

"Strukturne reforme se odnose na onaj dio bolnih reformi koje se odnose na ekonomiju"
80 pregleda 0 komentar(a)
Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Gordana Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.08.2014. 09:19h

Poruka Angele Merkel je jasna i znači da Njemačka i ostale članice Evropske unije nisu zadovoljne brzinom reformi, smatra bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović.

Njemačka kancelarka Angela Merkel povodom konferencije o Zapadnom Balkanu, koju njemačka vlada organizuje u Berlinu, istakla je da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi, ali i da zemlje vrlo sporo napreduju.

''Vrlo jasna i svakako da nije teško pročitati između redova. Fokusira se na dinamiku reformi i izražava se nezadovoljstvo država članica, posebno Njemačke, u dinamici reformi u regionu, sve to simbolično prikazano brzinom puža. Dublji dah podrazumijeva reforme u dubinu a ne reforme u širinu. To je istovremeno i poruka za pregovarački proces za zemlje koje ga vode ili koje se spremaju da uđu u njega, u smislu da broj otvorenih pregovaračkih poglavlja nije ocjena kvaliteta već ispunjavanje takozvanih tranzicionihmjerila u poglavlju vladavine prava. Strukturne reforme se odnose na onaj dio bolnih reformi koje se odnose na ekonomiju", kazala je Đurović za Radio Antena M.

Đurović navodi da je dobar potez to što će uoči konferencije, predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović održati radni sastanak u Cavtatu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, Albanije Edijem Ramom, te predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

''Svakako da su to važni sastanci koji afirmišu regionalnu i dobrosusjedsku saradnju. Postoje i naslanjaju se na slična pozitivna iskustva petog proširenja ili višegradsku grupu ili tome slično.. U svakom slučaju to je bitna afirmacija partnerstva koja pokazuje da je svaka zemlja regiona posvećena evropskim integracijama, samim tim što tom sastanku prisustvuju lideri.''

Bonus video: