Kolašin: Vlahović prelomio, DPS gubi vlast

“Vijesti” saznaju da su se čelnici lokalnog DF-a, SNP-a i ELK više puta neformalno sastajali i dogovorili da će pregovarati o formiranju vlasti
337 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin, Zoran Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Zoran Vlahović, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.08.2014. 14:58h

Kolašinske opozicione partije spremaju se da započnu i formalne pregovore o novoj vlasti, nakon što je Opštinska izborna komisija (OIK) juče postupila po odluci Državne izborne komisije (DIK), kojom je naloženo da objavi rezultate izbora u Službenom listu i da dostavi izvještaj o izborima lokalnom parlamentu.

To je “Vijestima” zvanično potvrđeno iz DF-a, SNP-a i nezvanično iz koalicije Evropsko lice Kolašina (ELK).

“Vijesti” saznaju da su se čelnici lokalnog DF-a, SNP-a i ELK više puta neformalno sastajali i dogovorili da će pregovarati o formiranju vlasti.

Iz SDP-a su nekoliko puta nezvanično napominjali da oni neće na čelu Opštine prihvatiti nosioce lista DF-a i SNP-a Aleksandra Dožića i Đura Miloševića, zbog toga što su tokom minule decenije na različite načine učestvovali u izvršnoj vlasti DPS-a i Grupe birača (GB).

No, u DF-u i SNP-u kažu da neće biti “kamen spoticanja” ni nagovještaji iz SDP-a da bi za predsjednika Opštine rado vidjeli nestranačku ličnost. Milošević je juče “Vijestima” kazao da između ta tri politička subjekta do sada nije bilo značajnih nesuglasica.

“Na osnovu svega onoga što se dešavalo dok smo čekali okončanje izbornog procesa u Kolašinu, jasno je da predstoje i zvanični pregovori i vrlo je logično da će se pozitivno okončati. U neformalnim razgovorima sa SDP-om nije bilo riječi o podjeli funkcija, a očekujem da problema neće biti, bar kad je riječ o SNP-u. Svima iz dosadašnje opozicije je na prvom mjestu interes građana, tako da ćemo ovog puta pokazati koliko su nam u drugom planu lični i partijski interesi”, rekao je Milošević.

Ni u DF-u, tvrde, neće “zatezati” oko funkcija.

“DF očekuje zakazivanje konstitutivne sjednice u zakonskom roku, nakon čega odmah treba očekivati i konstituisanje vlasti, koju ćemo činiti zajedno sa SNP i ELK. U narednim danima pokazaćemo da nam je cilj formiranje kvalitetnog javnog servisa građana, bez mnogo natezanja oko funkcija”, rekao je Dožić.

Iz SDP-a juče nijesu odgovarali na telefonske pozive, a iz ELK “Vijestima” je nezvanično rečeno da se nakon verifikacije odborničkih mandata očekuje i početak zvaničnih pregovora.

Predsjednik OIK Zoran Vlahović (DPS), koji je jedini iz DPS i GB bio na sjednici, i tako uz članove iz opozicionih partija obezbijedio kvorum, rekao je da je “DIK mimo nadležnosti i ovlašćenja predviđenih zakonom naložio da se objave rezultati”, ali da “OIK-u nije ostalo ništa drugo nego da postupi po toj odluci”.

“Sigurno je da su ovom iznuđenom odlukom izborni rezultati i verifikacija odborničkih mandata pod znakom pitanja”, kazao je Vlahović.

Vlahović: Nisu potpisali svi članovi OIK

Vlahović je na sjednici OIK prije šest dana kazao da treba glasati o odluci DIK-a, a ne postupiti po njoj. Upitan o motivima da ovog puta prihvati zahtjev DIK kazao je da je “kao i do sada samo pokazao da je legalista”.

“DIK je drugostepeni organ i ja kao legalista i pravnik prihvatio sam njihov zahtjev sa ostalim prisutnim članovima OIK. DIK nije postupio u skladu sa zakonom i to je njihov problem, ja sam na osnovu svoje savjesti i poznavanja prava odlučio da ispoštujem zahtjev te komisije. Naglašavam da zapisnik o konačnim rezulatima još nijesu potpisali svi članovi OIK.

To ni danas nije učinjeno, jer nije bilo moguće”, rekao je on. Vlahović nije želio da komentariše odsustvo ostalih članova OIK ispred DPS i GB na sjednici.

Bonus video: