DIK upozorava Vlahovića i društvo: Priznajte izbore u Kolašinu

„Predsjednik i sekretar DIK-a (Milisav Ćorić) danas su dopisom upozorili OIK Kolašina da je neophodno da se postupi po nalogu..."
69 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Ivan Kalezić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.08.2014. 06:52h

Državna izborna komisija (DIK) juče je upozorila Opštinsku izbornu komisiju (OIK) Kolašina da napravi izvještaj o konačnim rezultatima lokalnih izbora u tom gradu i dostavi ga Skupštini opštine kako bi se održala konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta, a što je preduslov za formiranje vlasti koju su Demokratska partija socijalista (DPS) i Grupa birača (BG) izgubile 25. maja.

Predsjednik DIK-a Ivan Kalezić je podsjetio da je ta komisija ranije izvršila uvid u kompletan izborni materijal u opštini Kolašin i o tome sačinila zapisnik i konstatovala činjenično stanje.

Kalezić je podsjetio i da je DIK, na osnovu Zakona o izboru odbornika i poslanika, naložila OIK-u Kolašina da sačini izvještaj o rezultatima glasanja u Kolašinu i dostavi ga Skupštini kako bi se zakazala konstitutivna sjednica, a da je OIK u međuvremenu, kako je kazao, održala sjednicu na kojoj nije razmatrala zahtjev DIK-a, niti postupila po njemu.

„Predsjednik i sekretar DIK-a (Milisav Ćorić) danas su dopisom upozorili OIK Kolašina da je neophodno da se postupi po nalogu i napravi izvještaj o konačnim rezultatima izbora u Kolašinu i dostavi SO kako bi se održala konstitutivna sjednica SO Kolašin“, kazao je Kalezić sinoć „Vijestima“.

Članovi OIK-a, na sjednici održanoj u ponedjeljak, bili su podijeljeni kako se odnositi prema odluci DIK-a.

Šest članova ispred Grupe birača i Demokratske partije socijalista predvođeni Zoranom Vlahovićem (DPS) smatrali su da treba da glasaju o sprovođenju odluke i bili uzdržani. Isti broj članova ispred Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Evropsko lice Kolašina (ELK) zastupali su stav da odluku treba samo sprovesti, jer je riječ o aktu drugostepenog organa, koji je obavezujući.

Kalezić je dodao da su apsurdne konstatacije da je DIK i u jednom momentu opstruirao izborni proces bilo gdje, pa i u opštini Kolašin.

„Mislim da su sve opaske u tom pravcu nekorektne. Očito da politička javnost koja učestvuje u svim ovim političkim dešavanjima na lokalnom nivou, želi da DIK ekspresno završava ono što je njihov posao. U DIK-u, koji čine članovi različitih partija, imamo profesionalnu komunikaciju i nema nikakvih pritužbi ni na rad predsjednika, ni na sekretara”, naveo je Kalezić.

DPS i Grupa birača opstruiraju završetak izbornog procesa, nakon ponovljenih izbora u Đuđevini zbog kojih su izgubili mandata. SNP, DF i koalicija SDP Pozitivna imaju tri mandata više od DPS-a i GB.

Bonus video: