DIK bez rasprave o Kolašinu

"Nijesmo obaviješteni ni o razlozima odlaganja, ali ni o novom datumu održavanja sjednice", kazao je sekretar DIK Milisav Ćorić
55 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 19:02h

Sjednica Državne izborne komisije (DIK) na kojoj je trebalo da bude razmatrana informacija o tome da li je kolašinska Opštinska izborana komisija (OIK) postupila prema odluci DIK-a od 12. avgusta, neće biti održana danas, kako je to ranije bilo najavljeno.

Kako je za “Vijesti” kazao sekretar DIK-a Milisav Ćorić, predsjednik te komisije Ivan Kalezić je članove juče obavijestio da se sjednica odlaže. Kalezić nije naveo razlog za to.

“Mi smo na sjednici od 12. avgusta odredili da datum naredne sjednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana informacija da li je OIK postupila po našoj odluci bude održana 21. avgusta. Na osnovu te informacije DIK bi postupila u skladu sa svojim ovlaštenjima. Danas smo od predsjednika dobili obavjeptenje da se sjednica odlaže. Nijesmo obaviješteni ni o razlozima odlaganja, ali ni o novom datumu održavanja sjednice”, rekao je Ćorić.

Još nije izvjesno da li će 28. avgusta, kada se u Kolašinu proslavlja Dan opštine, biti održana svečana sjednica lokalnog parlamenta

Još nekoliko članova DIK-a potvrdili su da ih je Kalezić o odlaganju sjednice obavijestio ne navodeći razloge i novi datum održavanja.

Kalezić sinoć nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

DIK je naložila da OIK najkasnije u roku od sedam dana objavi rezultate izbora u Službenom listu, a izvještaj dostavi Skupštini opštine, kako bi se stvorili uslovi za konstituisanje novog saziva lokalnog parlamenta.

Članovi OIK-a u ponedjeljak su bili podijeljeni na koji se treba odnositi prema odluci DIK-a. Šest članova ispred Grupe birača (GB) i Demokratske partije socijalista (DPS) smatrali da treba da glasaju o sprovođenju odluke i bili uzdržani.

Isti broj članova ispred Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i koalicije Evropsko lice Kolašina (ELK) zastupali su stav da odluku treba samo sprovesti, jer je kako kažu, riječ o aktu drugostepenog organa, koji je obavezujući.

Iz DPS-a su u ponedjeljak kazali da je rješenje situcije u Kolašinu raspisivanje novih izbora. Kako je rekla poslanica te stranke Marta Šćepanović, DIK nema zakonski osnov da sama sačini izvještaj o izborima u tom gradu i dostavi ga vladi, kako bi se zakazala konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta.

Iz opozicije su tu mogućnost najavili kao jedini način da se izborni proces u Kolašinu okonča i verifikuju mandati odbornika.

Da li će biti svečane sjednice povodom Dana opštine?

Još nije izvjesno da li će 28. avgusta, kada se u Kolašinu proslavlja Dan opštine, biti održana svečana sjednica lokalnog parlamenta. Kako su juče “Vijestima” nezvanično kazali u skupštinskoj službi, o tome će odlučiti predsjednik Opštine Darko Brajušković.

Navodno, s obzirom na to da se 28. avgust proslavlja kao Dan opštine, a ne dan SO, skupštinska služba neće odlučivati o načinu na koji će taj praznik biti obilježen.

Prema nezvaničnim informacijama, Brajušković će odluku o načinu na koji će biti proslavljen Dan opštine donijeti u nekoliko narednih dana.

“Najvjerovatnije će izostati uobičajen način na koji smo obilježavali Dan opštine. Kako sada stoje stvari Brajušković će primiti najuspješnije sportiste grada, a biće i simbolično otvorena rekonstruisana Ulica palih partizanki”, rekli su u Opštini.

Galerija

Bonus video: