Vukićević predsjednik Opštine Žabljak

Odluku o napuštanju sjednice obornici opozicionih partija donijeli su zbog očiglednog kršenja zakona od strane tri odbornika vladajuće koalicije, stoji u saopštenju SNP, DF i PCG
235 pregleda 2 komentar(a)
Veselin Vukićević, Foto: Obrad Pješivac
Veselin Vukićević, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.08.2014. 14:15h

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) i noslilac liste DPS-SDP koalicije na majskim izborima, profesor književnosti Veselin Vukićević, izabran je za predsjednika Opštine Žabljak.

Tajnim glasanjem, njemu je povjerenje ukazalo 17 odbornika vladajuće koalicije.

Za čelnika Opštine predložen je i Milanko Ćetković podrškom osam odbonika Socijalističke narodne partije (SNP).

Sam početak glasanja i okolnost da su trojica odbornika DPS, umjesto u kabini, glasala za predsjedavajućim stolom, izazvao je reakciju u odborničkim klupama, i napuštanje sjednice jer je, kako su kazali, povrijeđena tajnost glasanja.

Predsjednik SO Vidoje Tomčić dao je pauzu, a nastojanja da se opozicioni odbornici vrate na sjednicu ostala su bez rezultata.

Odluku o napuštanju sjednice Skupštine Žabljak na kojoj je trebalo da se glasa po predlozima o izboru predsjednika opštine Žabljak, obornici opozicionih partija i koalicije donijeli su zbog očiglednog kršenja zakona od strane tri odbornika vladajuće koalicije, navodi se u saopštenju za javnost lokalnih Socijalističke narodne partije, Demokratskog fronta i Pozitivne Crne Gore.

"S obzirom na činjenicu da su postojala dva kandidata za predsjednika opštine, neophodna pretpostavka za regularan izbor bila je tajnost glasanja. Troje od prvih četvoro odbornika vladajuće koalicije - Vidoje Tomčić, Milorad Zarubica i Dijana Minić - iz njima znanih razloga, nijesu glasali tajno u za to postavljenom paravanu, već su otvoreno zaokružili svog kandidata. Jedino po zakonu moguće rješenje u toj situaciji bila je intervencija predsjednika Skupštine i poništavanje nevažećih listića, do koje, naravno, nije došlo, pošto je i sam predsjednik glasao protivzakonito. Usmeni predlog predsjednika Skupštine da se sa glasanjem počne nanovo, koji nedvosmisleno govori da je i sama vladajuća koalicija svjesna da je prekršila zakon, ni u kom slučaju nije mogao biti prihvaćen. Obavještavamo javnost da ćemo preduzeti sve mjere koje nam zakon omogućava u cilju poništavanja nelegalnog izbora predsjednika opštine Žabljak", navodi se u saopštenju dostavljenom elektronskom poštom koje su potpisali predsjednici opozicionih odborničkih klubova Milanko Ćetković, Milojka Stijepović, Mirčeta Tomčić i Relja Kasalica.

Bonus video: