Radulović: Vučelić Podgoricu vodi nezakonito

Odluku, kojom se konstatuje ostavka Vučelića, je donio najviši organ vlasti Podgorice i ona je obavezna za sve
79 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2014. 06:51h

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS), koji obavlja funkciju vršioca dužnosti gradonačelnika Podgorice Vladan Vučelić nezakonito je na toj poziciji jer mu je prestao mandat, ocijenio je predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović.

Radulović je rekao da se Upravnom sudu, kao jedinom nadležnom, niko nije obratio kako bi osporio odluku Skupštine Glavnog grada kojom se konstatuje prestanak funkcije zamjenika gradonačelnika, odnosno Vučelića.

“Ovom sudu nije podnijeta tužba kojom se zahtijeva poništenje pomenute odluke Skupštine Glavnog grada, znači nesporno je da je ona obavezna. Govorim o njenoj suštini, ne o formi budući da njenim donošenjem nastaje određena pravna situacija. Odluka je donijeta od strane najvišeg organa vlasti Podgorice i ona je obavezna za sve na koje se odnosi, kako na pojedince, tako i na organe Grada i organe lokalne uprave,” objasnio je Radulović za “Vijesti”.

Skupština Glavnog grada konstatovala prestanak mandata Vučeliću 24. juna

Skupština Glavnog grada, kako su upozoravali predstavnici DF-a i SNP-a, na konstitutivnoj sjednici 24. juna konstatovala je prestanak mandata i Mugoši i Vučeliću.

Komentarišući stavove, koji se mogu čuti iz DPS-a, da je odluka o prestanku mandata Vučeliću nezakonita jer nije donijeta u skladu sa propisima o Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, predsjednik Upravnog suda je objasnio da o tome jedino može odlučivati Upravni sud.

“Ocjena njene zakonitosti ne može biti predmet pojedinaca, grupe građana i organa izvršne i lokalne vlasti. Ocjena zakonitosti te odluke, mimo nadležnog suda je suprotna principu vladavine prava i narušava pravni sistem države. Zamislite situaciju kada bi se svi tako ponašali, odnosno procjenjivali zakonitost odluka nadležnih organa i odlučivali da li hoćemo da ih primjenjujemo. Čemu bi ovo vodilo,” kazao je Radulović.

SNP je juče pozvao sekretarku Skupštine Glavnog grada i glavnog administratora da javno objave akt o imenovanju Vladana Vučelića za vršioca dužnosti gradonačelnika Podgorice. “Tako bi javnost bila u prilici da zna da li takav akt postoji, koji organ ga je donio i ko je personalno potpisao takav nezakoniti akt”, kaže se u saopštenju kluba odbornika SNP-a.

Mišljenje MUP-a o Vučeliću je potpuno nebitno

Ministarstvo unutrašnjih poslova(MUP) je ranije saopštilo da će do izbora novog gradonačelnika Podgorice, tu funkciju obavljati Vučelić.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da je stav MUP-a osnov za neprimjenjivane odluke Skupštine Glavnog grada o prestanku mandata Vučeliću, Radulović je kazao: “Odluka je u pravnom saobraćaju i dok je u tom saobraćaju obavezna je za sve. Nijedno mišljene državnog organa ne može suspendovati tu odluku, odnosno ne može uticati da se ona ne primjenjuje. Ova pravna situacija, ukoliko je tačna, ne zaslužuje bilo kakav pravni komentar”.

MUP je, na zahtjev glavnog administratora, dao mišljenje prema kojem Vučelić obavlja funkciju v.d. gradonačelnika do izbora novog. MUP se pozvao na Zakon o lokalanoj samoupravi prema kojem funkciju predsjednika opštine, u slučaju da mu je prestao mandat, obavlja potpredsjednik opštine, te da se ovaj zakon primjenjuje i na Glavni grad s obzirom na to da Zakonom o Glavnom gradu nije uređen ko je, u slučaju prestanka mandata gradonačelnika, nosilac izvršne funkcije do izbora novog gradonačelnika.

Bonus video: