SNP: Da se javno objavi akt o imenovanju Vladana Vučelića

"Statut Glavnog grada i Zakon o Glavnom gradu propisuju da gradonačelnika Glavnog grada bira Skipština Glavnog grada većinom ukupnog broja odbornika"
2 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.08.2014. 14:29h

Klub odbornika SNP-a Glavnog grada pozvao je sekretarku Skupštine Glavnog grada Podgorica i Glavnog administratora Podgorice da javno objave akt o imenovanju Vladana Vučelića za V.D. Gradonačelnika Glavnog grada kako bi ukupna javnost bila u prilici da zna da li takav akt postoji, koji organ ga je donio i ko je personalno potpisao takav nezakoniti akt.

"Podsjećamo, Statut Glavnog grada i Zakon o Glavnom gradu propisuju da gradonačelnika Glavnog grada bira Skipština Glavnog grada većinom ukupnog broja odbornika.

Takvu odluku Skupština Glavnog grada do sada nije donijela, niti je bila u prilici da odlučuje o imenovanju V.D. gradonačelnika.

Skupština Glavnog grada je na sjednici od 24.06 ove godine samo konstatovala prestanak mandata gradonačelniku Miomiru Mugoši i zamjeniku gradonačelnika Vladanu Vučeliću", stoji u saopštenju.

Iz ove partiju kazali su da lica koja se sada predstavljaju da obavljaju funkciju gradonačelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika Glavnog grada moraju imati pisani akt nadležnog organa o imenovanju, odnosno o određivanju da upravo oni obavljaju navedene najznačajnije funkcije u Glavnom gradu, jer se jedino tako mogu razlikovati od ostalih građana u pogledu prava da obavljaju navedene funkcije.

"Mišljenje MUP-a o ovoj problematici, koje po našem mišljenju nema utemeljenje u Zakonu o Glavnom gradu i Statutu Glavnog grada, sve i da je zakonito, nije dovoljno, već mora postojati drugi pojedinačni akt o imenovanju - određivanju konkretne osobe za privremeno obavljanje funkcije gradonačelnika Glavnog grada.

Saglasno navedenom, tražimo da bez odlaganja na WEB stranici Glavnog grada, kao i dostavom javnim medijima objavite pojedinačni akt sa imenom i potpisom lica koje ga je donijelo a na osnovu kojeg Vladan Vučeljić obavlja funkciju gradonačelnika Glavnog grada.

Takođe, pozivamo sekretarku Skupštine Glavnog grada Slavku Maraš da na istovjetan način obavijesti javnost da li su Vladan Vučeljić i Miomir M Mugoša podnijeli ostavke na funkcije odbornika u Skupštini Glavnog grada i da, takođe, javnosti dostavi kopije podnešenih ostavki na odborničke funkcije od strane ovih lica.

Svako odbijanje ili odugovlačenje da se javnost precizno upozna sa zahtijevanim činjenicama i podacima smatraćemo kao saučestvovanje u već prisutnom bezakonju u obavljanju izvršne funkcije u Glavnom gradu koje podliježe i krivično – pravnoj odgovornosti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: