Si Đinping: Kina nastavlja da ulaže u infrastrukturu Crne Gore

Si Điping će posjetiti Crnu Goru, najavljeno je danas iz kabineta Vujanovića
103 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Si Đinping, Foto: Predsjednik.me
Filip Vujanović, Si Đinping, Foto: Predsjednik.me
Ažurirano: 17.08.2014. 19:06h

Kina je spremna da nastavi i unaprijedi ukupnu saradnju sa Crnom Gorom, posebno u oblasti ekonomije i ulaganjima u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu, saopštio je kineski predsjednik, Si Đinping.

On je, na sastanku sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, kazao da je Crna Gora država sa dugom istorijom i bogatom kulturom koju Kina doživljava kao važnog partnera u okviru država jugoistočne Evrope i koja je uključena u program investicione podrške Kine državama centralne i jugoistočne Evrope.

"Imajući u vidu iskreno prijateljstvo dvije države Jinping je saopštio spremnost Kine da nastavi i unaprijedi ukupnu saradnju, posebno u oblasti ekonomije", saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Si Điping će posjetiti Crnu Goru, najavljeno je danas iz kabineta Vujanovića.

Vujanović je kazao da je zadovoljan zbog sadržajne saradnje Crne Gore i Kine u svim oblastima saglašavajući se da je saradnja u oblasti saobraćaja, pomorstva i energetike najveća šansa ekonomskog partnerstva.

"On je konstatovao da su već preuzeti brodovi za Crnogorsku plovidbu pokazali visok kvalitet i izrazio očekivanje da će istog kvaliteta biti dva broda Barske plovidbe koji će biti preuzeti ovog i narednog mjeseca", navodi se u saopštenju.

Vujanović je, kako se dodaje, zadovoljan potpunom spremnošću Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i China Road and Bridge Corporation (CRBC), da odmah započnu izgradnju autoputa Smokovac – Mateševo, uz očekivanje da EXIM banka dobije državnu podršku za ažuriranje donošenja odluke o kreditu.

Ovo tim prije što je odluka EXIM banke u završnoj fazi pa bi državna podrška za njeno donošenje ubrzala finalnu odluku o kreditu.

Na sastanku je učestvovao ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović kao i više visokih članova državnog i partijskog rukovodstva Kine.

Bonus video: