DF: Vučelić ne može obavljati funkciju gradonačelnika

DF navodi da je "zakonom prestao mandat bivšem zamjeniku gradonačelnika, te stoga on ne može da vrši funkciju gradonačelnika"
67 pregleda 5 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Vladan Vučelić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.08.2014. 13:54h

Zakon o Glavnom gradu, koji je lex specialis u odnosu na Zakon o lokalnoj samoupravi, jasno propisuje u članu 89 da mandat zamjenika gradonačelnika traje koliko i mandat gradonačelnika, pa je zakonom prestao mandat bivšem zamjeniku gradonačelnika i on ne može da vrši funkciju gradonačelnika, saopšteno je iz Demokratskog fronta (DF).

Iz DF su reagovali na navode odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Momčila Vujoševića, koji je kazao da Vladan Vučelić, v.d. gradonačelnika "obavlja legalno i legitimo, na osnovu zakona, funkciju izvršnog organa Glavnog grada do izbora novog gradonačelnika".

U saopštenju DF-a, koje potpisuje odbornik Boris Pejović, navodi se da je "zakonom prestao mandat bivšem zamjeniku gradonačelnika, te stoga on ne može da vrši funkciju gradonačelnika".

Blažić: Vučelić nadležan za Podgoricu >>>

"Ta činjenica koja je jasna svima, ne može se opravdati bilo kakvim medijskim manipulacijama DPS-a. Zbog konstantnog obesmišljavanje zakona koji sprovodi DPS, čiji je vrhunac pravno nasilje u Glavnom gradu, demokratske snage u Podgorici imaju obavezu, da kroz konstituisanje odgovorne izvršne vlasti prekinu dosadašnju praksu kako bi se konačno normalizovao život građana u Glavnom gradu", kazao je Pejović.

Reakcije funkcionera DPS-a, kako navodi, "više nikoga ne čude".

"Partiji kojoj su osnovne programske odrednice usmjerene ka efikasnijoj zloupotrebi državnih resursa u izbornom procesu, pravno nasilje ostaje kao poslednje utočište. Iako smo već godinama svjedoci primjene marksističke teze da je pravo volja vladajuće klase pretočena u zakon, ovih dana sprovodi se, ko zna koji put, udar na pravnu svijest, nepoštovanjem pravnih normi i propisa, onih koji su ih usvojili, a sve na štetu građana Glavnog grada. Nažalost to pokazuje da su zakoni potpuno podređeni pukoj samovolji određenih pojedinaca", kazao je on.

Bonus video: