SNP i DF o nastavku pregovora u Podgorici: SDP želi da krade vrijeme

Goran Danilović smatra da razlog odlaganja nisu godišnji odmori već sudbina koalicije Evropsko lice Podgorice
96 pregleda 78 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 19:40h

Poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović kazao je da odlaganjem konačne odluke o formiranju vlasti u Podgorici za septembar, Socijaldemokratska partija (SDP) pokušava da “izmrcvari javnost” kako bi sa što manje potresa prošla odluka o prekidu pregovora sa opozicijom.

Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a neće raspravljati o mogućem nastavku pregovora u Podgorici prije septembra zbog godišnjih odmora. SDP je prekinuo pregovore sa opozicijom krajem jula zbog odustajanja nosioca liste Dragana Bogojevića od funkcije gradonačelnika i sukoba u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Kaluđerović smatra da godišnji odmori ne mogu biti opravdanje za odlaganje razgovora.

"Odlaganje odluke o ovom pitanju dodatno opterećuje okolnost da se izvršna vlast u Glavnom gradu obavlja golim bezakonjem, odnosno od strane lica koja se potpuno bezakonito predastavljalju kao v.d. gradonačelnika i v.d. zamjenika gradonačelnika. Ovo bezakonje funkcioniše upravo po osnovu mišljenja koje je dao resor koji vodi jedan od najuzvučnijih kadrova SDP-a”, kazao je Kaluđerović.

On smatra da vrijeme ne može biti saveznik socijaldemokratama da odluče o postizbornim savezima, ističući da su građani na izborima pokazali da žele promjene.

Zbog toga bi, smatra on, bilo pravedno da SDP konstituiše vlast sa SNP-om i DF-om.

“Čini se da je više razloga za sumnju da SDP želi da protok vremena politički izmrcvari građane Podgorice željne političkih promjena kako bi sa što manje potresa prošla njihova odluka koju čini se projektuju. Ako, ipak, imaju neki drugi politički razlog za pomjeranje odluke mimo ove koje su saopštili, pozivam ih da o tom razlogu obavijeste javnost jer javnost ima pravo da zna”, kazao je on.

S druge strane, funkcioner DF-a Goran Danilović smatra da ne preostaje ništa drugo osim čekanja, navodeći da do odlaganja predsjedništva nije došlo zbog odmora, već zbog sukoba u koaliciji ELP.

“SDP je preuzeo veliki rizik na sebe. Taj rizik bi kudikamo bio opravdan ako 1. septembra budu imali detaljan plan i želju da pod hitno riješimo agoniju vlasti u Podgorici”, rekao je Danilović, podsjećajući da je opozicija dala podršku manjinskoj vlasti.

“Uvijek možemo da napravimo koaliciju trenutno opozicionih partija. Ako i dalje vjeruju da imaju odgovarajućeg kandidata za gradonačelnika i insistitraju na manjinskoj podršci Fronta i SNP-a, treba da poštujemo volju birača Podgorice”, rekao je on.

Galerija

Bonus video: