Gojković: Da se dostavi Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta

"Do sada nije zabilježen slučaj da neka od opštinskih izbornih komisija u Crnoj Gori ne izvrši tu zakonsku obavezu"
76 pregleda 0 komentar(a)
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.08.2014. 12:22h

Obrad Gojković, ispred hercegnovskog odbora SNP-a, obratio se predsjedniku Opštinske izborne komisije zahtijevajući od njega da Skupštini opštine dostavi Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta.

Pismo koje je Gojković uputio Draganu Jankoviću prenosimo u cjelosti.

"Gospodine predsjedniče opštinske izborne komisije,

Kao što Vam je poznato jedna od zakonom utvrđenih obaveza opštinske izborne komisije jeste i njena obaveza da Skupštini opštine dostavi Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta.

Do sada nije zabilježen slučaj da neka od opštinskih izbornih komisija u Crnoj Gori ne izvrši tu zakonsku obavezu.

Međutim, opštinska izborna komisija Herceg Novi, čiji ste predsjednik, još uvijek nije postupila po obavještenju Skupštine opštine Herceg Novi o prestanku mandata odbornika Bogdana Kočetanovića, dostavljenog Komisiji 01.08.2014 godine, i Skupštini opštine nije dostavila Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta sa Izborne liste -Socijalistička narodna partija – Novom snagom za naš Novi!

Takođe, grubo kršeći odredbe člana 3 stav 2 Poslovnika o radu opštinske izborne komisije Herceg Novi, nijeste postupili po inicijativi dva člana Komisije, koja Vam je dostavljena dana 04.08.2014 godine, i nijeste sazvali sjednicu Opštinske izborne Komisije, i ako ste to u svojstvu predsjednika Komisije, bili dužni učiniti u roku od dva dana od dana podnošenja inicijative.

Umjesto da ispoštujete zakonom utvrđene obaveze, Vi ste pismom od 05.08.2014 godine obavijestili predsjednicu Skupštine opštine Herceg Novi, kao i ukupnu javnost, da smatrate da opštinska izborana Komisija Herceg Novi, imenovana rješenjem Skupštine opštine Herceg Novi od 17. 07. 2012. godine, nije konstituisana u skladu sa novodonesenim izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika, te da shodno tome ne može da radi i donosi odluke predviđene zakonom.

U cilju razrješenja tog pitanja, Klub odbornika SNP-Novom snagom za naš Novi, obratio se Državnoj izbornoj komisiji radi davanja mišljenja da li se opštinska izborna komisija Herceg Novi nalazi u mandatu.

Državna izborna komisija na sjednici održanoj 12.08.2014 godine dala je Mišljenje, da je postojeća opštinska izborna komisija Herceg Novi imenovana na vrijeme od četri godine, da mandat komisiji prestaje izborom nove izborne komisije, te da je postojeća izborna komisija u mandatu sa svim pravima i obavezama utvrđenim Zakonom o izboru odbornika i poslanika.

Naznačeno Mišljenje, od strane sekretara OIK-a Herceg Novi dostavljeno Vam je dana 13.08.2014 godine.

Međutim, Vi ste i pored naznačenog Mišljenja nadležnog državnog organa, na krajnje neodgovoran način, javno saopštili da za Vas opštinska izborna komisija Herceg Novi ne postoji, jer je prekoračen zakonom utvrđeni rok za imenovanje novog sastava opštinske izborne komisije.

Gospodine Jankoviću,

Vjerujem da je i Vama više nego jasno da je takav Vaš stav bez ikakvog pravnog utemeljenja. Takođe vjerujem da Vam je poznato, da u rokovima utvrđenim novodonesenim izmjenama izbornog zakona, od strane nadležnih Skupština, nije imenovan novi sastav Državne izborne komisije, izborna komisija Glavnog grada, Prijestonice, kao ni izborne komisije u opštinama u Crnoj Gori. Ali se, sve te izborne komisije nalaze u mandatu i u skladu sa zakonom ostvaruju svoje nadležnosti, sve do imenovanja novog sastava tih organa.

Zbog istog, takvim Vašim postupanjem ispoljavate jasnu namjeru da, na protivpravan način, zloupotrebom službenog ovlašćenja, pokušate Socijalističkoj narodnoj partiji onemogućiti ostvarivanje prava na popunu pripadajućeg joj odborničkog mjesta u Skupštini opštine Herceg Novi.

Naravno da Vam tako nešto nećemo dopustiti, jer se opstrukcijom ma kog pojedinca ne može suspendovati primjena zakona.

S tim u vezi, ponovo Vam ukazujem da ste u obavezi da ispoštujete Zakon i Poslovnik o radu OIK-a Herceg Novi, i odmah, kao ovlašćeno lice, sazovete sjednicu komisije i SO Herceg Novi podnesete predmetni izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta.

Svako Vaše drugačije postupanje, predstavljalo bi akt samovolje i zloupotrebe službenog položaja na štetu ostvarivanja zakonom utvrđenih prava izborne liste Socijalističke narodne partije, što bi nas svakako obavezivalo i na podnošenje prijave za utvrđivanje Vaše krivične odgovornosti", zaključuje se u pismu.

Bonus video: