Inicijativa za sazivanje kongresa Pozitivne: Oba tabora lobiraju po terenu

Odbori u Nikšiću, Baru, Ulcinju i Petnjici ponovo traže sazivanje kongresa do kraja oktobra
32 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2014. 06:38h

Prema saznanjima “Vijesti” odbori u Nikšiću, Baru, Ulcinju i Petnjici tražiće od lidera stranke Darka Pajovića da zakaže sjednicu Glavnog odbora na kojoj bi se raspravljalo o vanrednom kongresu.

Zbog toga, kako tvrde sagovornici “Vijesti” iz stranačkog vrha, funkcioneri Pozitivne okupljeni oko Dritana Abazovića i Mladena Bojanića lobiraju u opštinskim odborima kako bi obezbijedili podršku za sazivanje kongresa, dok s druge strane Pajović sa najbližim saradnicima pojašnjava da dio predsjedništva pravi raskol u stranci.

“Članovi predsjedništva koji su tražili kongres u stalnom su kontaktu sa ljudima na terenu, i sve je izvjesnije da osim četiri odbora koja su i ranije tražila vanredni kongres, promjene podržavaju i odbori u Tivtu i Kotoru, kao i inicijalni odbori u Pljevljima i Bijelom Polju. Suština inicijative je da se nastavi sjednica GO na kojoj je podnijeta inicijativa za kongres”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz vrha stranke.

O inicijativi za sazivanje kongresa za sada su se izjašnjavali odbori u Podgorici i Danilovgradu, koji su dali podršku Pajoviću, dok je predsjedništvo cetinjskog odbora uz Bojanića. Odbori u Nikšiću, Baru, Ulcinju i Petnjici nijesu se izjašnjavali o dešavanjima u stranci nakon pokretanja inicijative krajem jula.

Osam od 14 članova predsjedništva podnijelo je krajem jula inicijativu za zakazivanje vanrednog kongresa koji bi se održao do kraja oktobra i na kojem bi bilo izabrano novo stranačko rukovodstvo. Uz Bojanića i Abazovića inicijativu su potpisali i Dragan Ćiro Cvetković, Goran Đurović, Nikola Necko Koćalo, Luka Rakčević, Emin Duraković i Miloš Konatar, zahtijevajući od Pajovića da podnese ostavku i omogući izbor novog rukovodstva.

Oni su Pajoviću zamjerili zbog pada podrške Pozitivne među biračima, kao i loših međuljudskih odnosa u stranci. Pajović ih je optužio da inicijativom razbijaju stranku i kvare pregovore o formiranju manjinske vlasti SDP-a i opozicije u Podgorici. On je tada Koćala i Bojanića optužio da time vraćaju stare dugove Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Dan nakon toga održana je sjednica GO koja je prekinuta prije glasanja o sazivanju kongresa, jer je umalo došlo fizičkog sukoba među članovima odbora. Nakon toga prekinuti su pregovori o formiranju vlasti u Podgorici, dok je Pajović najavio održavanje kongresa u maju 2015. godine.

Bonus video: