Janković: OIK Herceg Novi ne može da donosi odluke

Prema mišljenju DIK-a, odbijanjem da sazove OIK, predsjednik komisije je napravio opstrukciju rada
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2014. 12:34h

Sadašnji sastav OIK Herceg Novi nije imenovan u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika i ne može da donosi odgovarajuće odluke, kazao je predsjednik OIK Herceg Novi Dragan Janković.

O tome je, kaže, obavijestio i predsjednicu SO Danijelu Đurović i v.d. predsjednika opštine Milana Vajagića. On je pojasnio da SO Herceg Novi zbog blokade u kojoj se našla, nije u zakonskom roku od 60 dana koliki je bio ostavljen opštinama, imenovala OIK u skladu sa izmjenema Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Državna izborna komisija (DIK ) je na sjednici koja je održana u utorak zaključio da je OIK u Herceg Novom u mandatu do izbora nove komisije i da mora sazvati sjednicu na kojoj će umjesto Bogdana Kočetanovića odbornika SNP Herceg Novi, verifikovati mandat novom odborniku.

Kočetanović je zbog konflikta interesa smijenjen, što on odbija da prihvati jer, tvrdi da nikada nije dobio rješenje Komisije za konflikt interesa.

Dragan Janković

Janković ističe da ga je Sekretar OIK-a “obavjestio o mišljenju DIK-a uz dopis Kluba odbornika SNP-a koji traži da sazovem sjednicu OIK- a kako bismo se izjasnili o prestanku mandata odborniku Bogdanu Kočetanoviću.

“Državna izborna komisija je na osnovu zahtjeva Kluba odbornika Socijalističke narodne partije - Novom snagom za naš Novi, na sjednici održanoj u utorak donijela mišljenje koje u potpunosti potvrđuje stav SNP-a da je Opštinska izborna komisija nadležna da podnese izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta zbog kršenja Zakona odbornika Bogdana Kočetanovića iz koalicije DPS - četiri nezavisna odbornika", navodi se u saopštenju OO SNP Herceg Novi.

Odbijanjem da sazove OIK predsjenik komisije je napravio opstrukciju rada same komisije i funkcionisanja Opštine Herceg Novi kao institucije, navodi se u saopštenju uz konstataciju da "svako dalje opsturirtanje rada SO HN ulazi u zonu krivične odgovornosti".

Ne radim ništa što se može okarakterisati kao opstrukcija, samo poštujem zakon. Ako predsjednik opštine ili predsjednica SO imaju drugačije mišljenje imaju mehanizme da sazovu Skupštinu i da smjene OIK i mene”, kazao je Janković.

Galerija

Bonus video: