SDP: O Podgorici tek kad prođu odmori

U SDP-u smatraju da zbog stanja u Podgiorici i Pozitivnoj nema osnova za sazivanje predsjedništva
0 komentar(a)
SDP, Foto: Arhiva "Vijesti"
SDP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.08.2014. 05:44h

Predsjedništvo i Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) neće raspravljati o mogućem nastavku pregovora u Podgorici prije septembra.

Prema informacijama “Vijesti” u SDP-u smatraju da se, nakon odustajanja nosica liste Evropsko lice Podgorice (ELP) Dragana Bogojevića od kandidature za gradonačelnika, nije desilo ništa novo po pitanju pregovora u Podgorici i da zbog toga ne treba zakazivati sjednice stranačkih organa.

Ističući da je većina partijskih čelnika na odmorima kao i da je u međuvremenu u Podgorici formirana privremena uprava, sagovornik “Vijesti ” iz vrha stranke kazao je da ne postoji realna mogućnost da se počne novi krug pregovora.

“Odlukom predsjedništva da nema uslova za manjinsku vlast u Podgorici, nakon raskola u Pozitivnoj Crnoj Gori i Bogojevićevog udostajanja, stavljena je tačka na pregovore. U međuvremenu su podjele u Pozitivnoj postale još izraženije, zbog čega bi sada bilo još neozbiljnije pričati o formiranju manjinske vlasti. Svakako da ćemo se već u septembru sastati kako bi razgovarali o Podgorici i stanju u koaliciji”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Član predsjedništva SDP Džavid Šabović pozvao je u ponedjeljak stranačke kolege da zakažu sjednicu predsjedništva na kojoj bi se razgovaralo o nastavku pregovora u Podgorici.

On je tada kazao da ne očekuje nove pregovore o formiranju vlasti sa Demokratskom partijom socijalista podsjećajući da je lider stranke Ranko Krivokapić kazao da su ti pregovori završeni.

Šabović je kazao da SDP sa opozicijom treba da smijeni vlast u Podgorici, podsjećajući da se sa tim obećanjem išlo u izbornu kampanju u Glavnom gradu. Odbornik SDP-a u podgoričkom parlamentu Đorđe Suhih takođe je pozvao na sastanak stranačkog rukovodstva kako bi se razmotrili dalji koraci u Podgorici.

Predsjedništvo SDP-a je krajem jula izbjeglo izjašnjavanje o formiranju manjinske vlasti u Podgorici, zbog odluke Bogojevića da odustane od kandidature za gradonačelnika, navodeći da je pregovarački tim SDP-a “ostvario demokratski iskorak vodeći razgovore sa predstavnicima opozicije o manjinskoj upravi u glavnom gradu”.

Kada je Bogojević, nakon nekoliko dana, pojasnio da će zadržati odbornički mandat ali da neće biti prepreka daljim pregovorima koje je vodila njegova lista, socijaldemokrate su ocjenile da je formiranje manjinske vlasti nemoguće jer je nakon rascjepa Pozitivna postala nestabilan politički konstituent koalicije ELP da bi se garantovala profesionalna i kvalitetna lokalna uprava.

Suhih je tada najavio mogućnost raskida koalicije sa Pozitivnom, nakon čega su ga iz stranke Darka Pajovića optužili da turbulencije u Pozitivnoj koristi kao alibi za odustajanje od saradnje sa opozicijom i smjene vlasti u Podgorici.

U međuvremenu je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević rekao da je ta stranka raspoložena za nastavak pregovora o formiranju vlasti u Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Pljevljima i Kolašinu, ali da neće slati pozive za novi krug razgovora.

Bonus video: