Kako su izbjegnute sankcije: Da li su Putinu dali garancije?

"Znajući dobro Mila Đukanovića, Milana Roćena i Lukšića... ne bih se začudio da se baš u tom 'prevarantskom miljeu' nalazi objašnjenje ruske 'bolećivosti' prema Crnoj Gori”
51 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.08.2014. 18:23h

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović pitao je potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Igora Lukšića kako je moguće da je Moskva, recipročno uzvraćajući zemljama koje su joj uvele sankcije, zaobišla jedino Crnu Goru, odnosno da li je Crna Gora izbjegla sankcije Vladimira Putina kako bi se njegovi biznismeni mogli slobodno šetati i poslovati u Crnoj Gori.

"Znajući dobro Mila Đukanovića, Milana Roćena i Lukšića, i poznajući ustaljenu praksu ovog prevarantskog režima, ne bih se začudio da se baš u tom 'prevarantskom miljeu' nalazi objašnjenje ruske 'bolećivosti' prema Crnoj Gori”, navodi Pavlović. On je kazao da su mogući razlog izbjegavanja sankcija neke garancije koje je Podgorica uputila Moskvi.

“Možda su posrijedi neke tajne garancije koje je Podgorica dala Moskvi, da se sankcije SAD i EU prema Putinovim saradnicima u praksi neće primjenjivati, i da Putinovi biznismeni mogu slobodno šetati i poslovati u Crnoj Gori”, naveo je Pavlović i dodao da je posrijedi “duplomatija”, a ne diplomatija. “Roćen je svakako osoba koja to u Moskvi može provesti, pošto mu njegova služba još uvijek vjeruje” naveo je poslanik PZP-a.

Izdaja, ovoga puta SAD i Evrope, navodi Pavlović, temelj je na kome su Đukanović i njegovi napravili sve što su stekli u životu.

“Zato je njima bliža prevarantska 'duplomatija' nego državno dostojanstvena diplomatija. I zato je za Crnu Goru postalo logično ono što je svakome u svijetu čudno to da o obrazu i dostojanstvu naše države ne brine gotovo niko od njenih međunarodnih predstavnika” kazao je on. Pavlović je kazao da je Lukšić nakon što je saopšteno da je Rusija uzvratila sankcije zemljama EU i onima koje su ih podržale, među kojima je i Crna Gora demantovao samog sebe.

“Njegovo MVPEI je prvoga dana 'izrazilo žaljenje što su nam uvedene sankcije' od strane Moskve, a već drugog dana Igor Lukšić je demantovao samoga sebe od prethodnoga dana, saopštavajući da Rusija nije uvela sankcije Crnoj Gori. U državama sa stručnom i profesionalnom dilomatijom ovo se zove neopjevani diletantizam. Ali Lukšićeva i Đukanovićeva diplomatija se oslanja na Erakoviće i Miljaniće, Jocoviće i Dinoše, i na ostale rashodovane režimske supružnike, pa je uzaludno čekati na diplomatsku stručnost. Sa takvom bulumentom po ambasadama, očuvanje minimuma državnog dostojanstva predstavlja teško dostižan uspjeh za našu diplomatiju”, kazao je Pavlović.

Lukšićevo Ministarstvo za lažno demantovanje

“Prije desetak dana je Lukšić saopštio da nije bilo nikakvog 'austrijskog ukora' zbog zatvaranja 'Mogrena', a potom ga je demantovala austrijska ambasada i sam predsjednik te zemlje Hajnc Fišer”, kazao je Pavlović. On je naveo da Lukšićevo “Ministarstvo za lažno demantovanje” ništa i ne radi osim što nešto demantuje, na primjer, “tvrdnje da su im sagovornici iz NATO-a pominjali ruske špijune u ANB-u, VCG i Policiji, o aferi Telekom, iznijete u Saopštenju Ambasade SAD-a”...

Bonus video: