Abazović: Pajović krenuo na nas po cijenu kraha pregovora

Nije haos napravila naša inicijativa, već onaj koji nije htio moratorijum na unutarstranačka pitanja dok traju pregovori
116 pregleda 80 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
Dritan Abazović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2014. 06:49h

Socijaldemokratska partija (SDP) i lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović glavni su krivci za propast pregovora o formiranju manjinske vlasti u Podgorici, jer su zloupotrijebili inicijativu za sazivanje vanrednog kongresa kako bi prekinuli razgovore sa opozicijom, izjavio je član Predsjedništva Pozitivne Dritan Abazović.

On je u razgovoru za "Vijesti" kazao da socijaldemokrate nikada nijesu iskreno željele saradnju sa opozicijom, dok je Pajović htio da se obračuna sa neistomišljenicima u stranci, po cijenu kraha pregovora.

Tvrdi i da inicijativa osam članova predsjedništva nije ugrozila pregovore, već je iskorištena kao alibi protivnicima formiranja manjinske vlasti.

"Inicijativa je upućena kao interni dokument, a onaj ko je to dao medijima svjesno je zapalio Pozitivnu, stavio lični interes ispred javnog i naravno ugrozio pregovore. Na taj način je dao alibi drugima da se vade na Pozitivnu. U pozadini svega leže drugi motivi koji se kristališu od same kampanje Evropsko lice Podgorice, a to će javnost vrlo brzo biti u prilici da sazna. Dakle, nije haos napravila inicijativa, već pojedinac koji je nju zloupotrijebio. Onaj isti koji dva mjeseca ranije nije htio da stavi na glasanje moj zaključak o stavljanju moratorijuma na sva unutarstranačka pitanja dok se vlast u Podgorici ne formira- Darko Pajović“, kazao je Abazović, navodeći da pokretanje inicijative nije moglo da sačeka završetak pregovora, jer se sjednice GO i predsjedništva održavaju dva ili tri puta godišnje.

"Priznajem da je moglo sve sačekati i neko drugo vrijeme, ali je istina da inicijativa sama po sebi nije mogla da ugrozi ništa, osim poziciju predsjednika Pozitivne, koji je svojim postupcima direktno ugrozio pregovore. Prvo pravljenjem štita kroz davanje inicijative medijima, a onda tražeći odlaganje sporazuma sa opozicijom zbog toga što navodno ne kontroliše odbornika Pozitivne koji je potpisnik inicijative. To javnost ne zna, ali zna Pajović i oni koji su bili prisutni".

Koji su po Vama ključni razlozi zbog kojih su propali pregovori u Podgorici?

Prije svega nedefinisana kampanja ELP koja je ostavila prostor za ogromne sumnje, spekulacije i sve što se sada dešava. Drugi krivac je isključivo SDP, koja i sada drži u rukama sudbinu Podgorice i Crne Gore. Oni se ne mogu otrgnuti iz zagrljaja DPS-a i zato traže krivce na sve strane. Njihovom političkom kukavičluku nema kraja. Zato su i tražili neke nekonvecionalne modele vladanja i odbijali su pisani sporazum sa opozicijom.

SDP i nosilac liste ELP Dragan Bogojević tvrde da su turbulencije u Pozitivnoj razlog što nije formirana manjiska vlast u Podgorici. Kako to komentarišete?

Kad već toliko brinu za promjene što ne napuste Vladu? Ako žele da DPS ode u poziciju zašto ELP manjinski ne podrži druge opozicione stranke pa neka one formiraju vlast? Evo im i naši mandati pa neka vladaju stabilno. Ma to su priče za malu djecu. SDP prosto ne vidi dalje od DPS.

Mislite li da je SDP bio iskreno za takav koncept?

U njihovom predsjedništvu nije bilo većine za dogovor sa opozicijom i to je sva istina. Da je drugačije valjda se ne bi stidjeli svojih stavova i saopštili bi javno da žele dogovor isključivo sa opozicijom. Podsjećam da su prije toga pregovarali sa DPS-om i da su ti pregovori propali.

Potpisnici inicijative u neformalnim razgovorima nijesu krili da se ne slažu sa koalicijom sa SDP. Zbog čega se tome otvoreno nijeste usprotivili uoči izbora, već tek kada je bilo jasno da takav savez nije donio očekivane glasove?

Nije tačno da smo se tome suprotstavljali, naprotiv. Pružili smo im ruku i željeli da pomognemo da se otrgnu iz čeljusti DPS-a, a oni su nas očito prevarili. Koalicija je zamišljena kao šira skupina, a ne prost zbir dvije stranke plus nestranački nosilac liste. Šta se u međuvremenu desilo, treba pitati lidere SDP-a i Pozitivne, jer ono što je istina je da nismo privukli nikog. U svakom slučaju misija nije uspjela i za to svi snosimo odgovornost. Ideja je bila dobra, njena implementacija očigledno nije.

Šta ćete raditi ukoliko kongres ne bude raspisan do kraja oktobra, s obzirom da ga je Pajović najavio za naredni maj?

Pozitivna nije privatna, već stranka svih njenih članova. Iskoristićemo sve statutarne mogućnosti i boriti se dostojanstveno kroz stranačke organe za čuvanje njenog jedinstva i za njenu punu demokratizaciju. Nadam se da će i Pajović pokazati demokratski kapacitet i da neće blokirati funkcionisanje stranke. Ukoliko želimo demokratiju u državi moramo je imati i u svojoj kući. Ko to ne razumije, ne treba da se bavi politikom, ili treba da se preseli u Sjevernu Koreju.

Podgorički odbor, kao najveći, održao je Pajovića. Kako to komentarišete?

U tome nema ništa sporno. Isto kao što je legitimno šta misle odbori u Nikšiću, Cetinju, Baru, Ulcinju, Tivtu ili Petnjici. Jasno je gdje je većina, to su presjedništvo i GO već pokazali, ali o tome ćemo i na kongresu. Ono što je najvažnije je da čujemo mišljenje GO, jer je tom organu i podnijeta inicijativa, a ne opštinskom odboru. Insistiraćemo na nastavku prekinute sjendice kako bismo čuli šta o svemu misli najviši politički organ stranke. A na kongres svakako moramo ići.

Da li ste svjesni i da bi u ovakvoj situaciji Pozitivna rizikovala politički nestanak u slučaju vanrednih izbora u Podgorici ili državi?

Pozitivna sa istom postavkom igrača ne može više dobiti nijednu utakmicu. Oni koji žele dobro stranci shvataju da nešto hitno treba mijenjati i da ovako ne ide. Lično vjerujem da će se Pozitivna revitalizovati i iz svega izaći jača. Uz određene korekcije možemo vratiti mnoge ljude koji su nas napustili, kao i okupiti nova lica i subjekte. Imamo potencijal da budemo okosnica drugačije Crne Gore. Za sve to potrebne su nam personalne i političke promjene. To podrazumijeva novi lideršip i novi politički manifest koji će Pozitivnu predstaviti kao nedvosmisleno građansku, opozicionu stranku, koja ideološki ne luta, zna šta želi i ima precizne odgovore na sva politička pitanja. Iskreno vjerujem da ćemo u narednih šest mjeseci imati takvu stranku.

Napad na Bojanića i Koćala sproveden u maniru "Informera" i "Pobjede"

Kako komnetarišete Pajovićeve optužbe na račun Mladena Bojanića i Nikole Koćala?

Stidim se tuđe sramote. Pajović je pribjegao manirima "Pobjede" i "Informera" što je skandalozno. Da je sve ostalo radio masksimalno dobro, ovaj čin je klasični faul za direktni crveni karton koji je i dobio. Samo je pitanje koliko će se svađati po terenu, uvlačiti druge igrače u tuču i ometati da utakmica bude nastavljena. Ali on svakako mora na tribine. Tačno je da svako u afektu može napraviti i ovako neoprostivu g re šku, ali zbog toga postoji institut ostavke kao moralnog čina.

Zašto ste tražili ostavku predsjednika Pozitivne?

Propustili smo istorijsku šansu u Nikšiću, izgubili politički Savjet koji je bio više nego respektabilan, izgubili odbornike i poslanika, naši odbornici u Budvi su prišli DPS-u, izgubili smo skoro sve lokalne izbore, napravili lo š rezultat u Podgorici gdje smo imali velika očekivanja. Pri tom je predsjednik odbio da stavi na glasanje zaključke da nema pregovora sa DPS-om što je dodatno probudilo sumnje. Nije dobro upravljao ni međuljudskim odnosima. Tražili smo ostavku kao moralni čin zato što je on prvi među jednakima, iako nije jedini krivac.

Ima iskusnijih od mene da vode stranku

Hoćete li se kandidovati za predsjednika Pozitivne na vanrednom kongresu? Siguran sam da u ovom trenutku ima mnogo boljih i iskusnijih kandidata koji mogu voditi stranku, naročito u ovim složenim trenucima. Ono što je važnije od predsjednika, ma ko on na kraju bio, jeste stvaranje atmosfere gdje svi igramo jedni za druge. Moramo vratiti Pozitivnu na početak u 2012. godinu. Čim smo napustili taj koncept počeli

Bonus video: