Erdogan u razgovoru sa Mustafićem: Turska želi jače veze sa Crnom Gorom

Potpredsjednik Skupštije je tokom posjete Turskoj, obišao nekoliko udruženja i asocijacija koje okupljaju iseljenike sa područja Crne Gore
85 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2014. 12:37h

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić ukazao je da su odnosi Crne Gore i Turske veoma dobri, u političkoj, društvenoj i ekonomskoj oblasti i zahvalio se premijeru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovom ličnom doprinosu u jačanju tih odnosa.

"Pored visokog nivoa političke saradnje, i intezivnih kontakata vaših privrednika i zainteresovanosti za ulaganja, posebno ističem podršku različitim projektima koje su ostvarene preko Vladine agencije TIKA, u različitim krajevima Crne Gore. Zahvaljujući tome obnovljeni su brojni istorijski objekti, opremljene boljnice, sanirani domovi zdravlja, školski objekti. Najnoviji primjer je otvaranje višenamjenskog Islamskog kulturnog centra u Baru, koji je u najvećem dijelu realizovan uz podršku vaše Vladine agencije", kazao je Mustafić.

Kako se navodi u saopštenju Erdogan je kazao da Turska želi jačanje prijateljskih veza sa Crnom Gorom i sa svim zemljama Balkana, te da očekuje da će se, u narednom periodu, još više osnažiti ekonomski odnosi i povećati privredna ulaganja.

Mustafić je tokom posjete Turskoj, obišao nekoliko udruženja i asocijacija koje okupljaju iseljenike sa područja Crne Gore.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta upoznao se sa stanjem iseljeničkih grupacija u oblasti Izmira, u nekoliko tamošnjih opština, gdje prema procjenama, živi blizu milion potomaka iseljenika sa Balkana, uglavnom Bošnjaka i Albanaca, od čega je iz Crne Gore porijeklom više desetina hiljada.

Domaćin posjete u Izmiru bio je Abdulah Pepić koji je Mustafića upoznao sa aktvinostima ovih asocijacija koje nastoje da,u veoma dugom vremenskom periodu, očuvaju kulturni i jezički identitet iseljenika kroz međusobna druženja, manifestacije, humanitarne aktivnosti i obnavljanje veza sa zavičajem.

Tokom obilaska egejske oblasti Mustafić se sreo sa iseljeničkim udruženjima u gradovima Ajvalik, Gomeč, Kučuk Koj i Tekirda u kojima pretežno žive iseljenici iz Crne Gore, koji su te prostore naselili još početkom 20 vijeka, neposredno nakon balkanskih ratova.

Mustafić sa iseljenicima u istanbulskoj opštini Bajram-paša

Mustafić je obišao i iseljenike u istanbuskim opštinama Pendik i Ejup, a u opštini Bajram-paša, posjetio je novotovoreno zdanje koje su izgradili ovdašnji iseljenici, u okviru kojeg se nalazi škola, kongresna sala, galerijski i izložbeni proctor, etno muzej i restoran.

Predsjednik udruženja Zahid Bujukbajrak i čanovi rukovodstva Hilmo Murić i Erdžan Gul ukazali su na značaj organizovanosti i bolje umreženosti iseljenika, koji su veoma brojni u Istanbulu, u kojem, živi više od milion iseljenika sa područja Balkana.

Mustafić je iskazao poštovanje za veoma uspješne aktivnosti i organizaciju iseljenika, u cilju očuvanja svog identiteta, običaja i jezika.

"Zadivljujuće je kako su naši iseljenici, u veoma teškim okolnostima, kroz nekoliko generacija, uspjeli očuvati svoj identitet, a u isto vrijeme napredovali u društvenom i privrednom ambijentu postajući uvaženi građani napredne i prosperitetneTurske. Vaša udruženja su dobar osnov za čuvanje vašeg identiteta, a isto vrijeme najbolji način za komunikaciju sa državama iz kojih potičete. Crna Gora sve više postaje svjesna potrebe i značaja unaprijeđenja saradnje sa iseljenicima, u pripremi su i Zakon o iseljeništvu i jačanje instititucija koje se bave ovim pitanjima. Nastojaćemo da sa parlamentarnog nivoa što više afirmišemo i podstičemo saradnju iI jačanje međusobnih veza", kazao je Mustafić.

Galerija

Bonus video: