Cetinjski odbor Pozitivne podržao Bojanića, Podgoričani stali uz Pajovića

Predsjednica podgoričkog odbora Azra Jasavić je kazala da je Pajovića podržalo 25 članova, troje je bilo uzdržano dok je četvoro bilo protiv
31 komentar(a)
Darko Pajović, Mladen Bojanić, Foto: Vesko Belojević
Darko Pajović, Mladen Bojanić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.08.2014. 13:01h

Podgorički odbor Pozitivne Crne Gore većinski je podržao lidera Darka Pajovića da vodi stranku do kongresa, dok je Predsjedništvo Opštinskog odbora Pozitivne na Cetinju tražilo Pajovićevu ostavku i sazivanje vanrednog kongresa do kraja oktobra.

Sjednice na Cetinju i Podgorici su se održavale istovremeno, a predsjednica podgoričkog odbora Azra Jasavić je kazala da je Pajovića podržalo 25 članova, troje je bilo uzdržano dok je četvoro bilo protiv.

Kako se navodi u zaključcima, podgorički odbor tražio je da se učini sve da se formira manjinska vlast u Podgorici.

“Inicijativa za smjenu Pajovića je podnijeta u neprikladnom momentu, za ostvarivanje političkih ciljeva Pozitivne, a to je smjena vlasti u Podgorici. Odbor poziva funkcionere da sve unutarstranačke probleme riješe na organima stranke”, navodi se u zaključcima.

Podgorički odbor je ocijenio da, prema stranačkom statutu, Predsjedništvo i Glavni odbor ne mogu odlučivati o izboru ili smjeni predsjednika jer je to isključivo nadležnost kongresa.

Pajović je ranije zakazao vanredni kongres za 26. maj 2015. godine, iako je osam od 14 članova Predsjedništva u inicijativi tražilo da se kongres održi do kraja oktobra.

Dok je podgorički odbor stao uz Pajovića, na sjednici Predsjedništva Opštinskog odbora na Cetinju data je puna podrška Mladenu Bojaniću i članovima predsjedništva koji traže Pajovićevu ostavku.

Oni su nakon sjednice ocijenili da je vanredni kongres jedini način da se prevaziđu podjele u stranci i da se vrati povjerenje članstva i birača.

“Svako odlaganje produbiće unutarstranačke podjele i prouzrokovati dalji pad povjerenja birača”, navodi se u zaključcima koje je podržalo 13 od 26 članova predsjedništva.

S druge strane izvori “Vijesti” bliski Pajoviću tvrde da ti zaključci nijesu validni, jer na sjednici nije bilo kvoruma. Sjednicu su, prema saznanjima “Vijesti”, bojkotovali članovi odbora okupljeni oko Dragana Martinovića i Dragana Mrvaljevića, inače naklonjeni Pajoviću.

Prema informacijama “Vijesti” Dritan Abazović je partijskim kolegama na Cetinju predstavio dokumenta koji, kako tvrdi, dokazuju da je Pajović medijima proslijedio inicijativu za njegovu smjenu. Osvrćući se na Pajovićeve izjave o potpredsjedniku Mladenu Bojaniću, pojedini članovi su tražili da se lider Pozitivne javno izvini ili podnese krivičnu prijavu protiv Bojanića.

Prema saznanjima “Vijesti”, Abazović je na sjednici saopštio i da je nedavno održana neformalna sjednica Predsjedništva Pozitivne na kojoj je Pajoviću ponuđeno da da ostavku, što je on odbio. Abazović je kazao i da su okidač za podnošenje inicijative za smjenu Pajovića bili loši međuljudski odnosi u partiji i nedostatak međusobnog povjerenja među rukovodstvom.

Izvori bliski Pajoviću "Vijestima" su kazali da je Mirković sjednicu cetinjskog Opštinskog odbora zbog nedostatka kvoruma preinačio u sjednicu Predsjedništva tog odbora.

"Kad je Mirković vidio da na Odboru nema kvoruma sjednicu je preimenovao u sjednicu Predsjedništva OO Pozitivne Cetinja", naveli su iz te partije i dodali da "predsjedništvo partije nema te ingerencije da donosi takve odluke već samo opštinski odbor".

Perić branio lidera na Cetinju

Iako su na sjednicu cetinjskog odbora pozvani svi članovi predsjedništva, u prijestonicu nijesu došli Pajović ni Bojanić, ali ni Goran Đurović, Emin Duraković i Nikola Necko Koćalo.

Od potpisnika inicijative za sazivanje kongresa na sinoćnjoj sjednici su se pojavili samo Abazović, Miloš Konatar, Luka Rakčević, Dragan Cvetković, dok je članove predsjedništva nakolonjene Pajoviću predstavljao samo politički direktor Srđan Perić. Konatar i Rakčević prisustvovali su i sjednici u Podgorici.

Bonus video: