SDP i Pozitivna bi mogli da plate ceh

“Ne treba isključiti mogućnost da podgorički odbor SDP-a traži obnavljanje pregovora sa DPS-om nakon avgustovskih odmora"
19 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Darko Pajović, Dragan Bogojević, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Darko Pajović, Dragan Bogojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.08.2014. 05:54h

Iako je distanciranjem od Pozitivne Crne Gore i prekidom pregovora sa opozicijom, Socijaldemokratska partija (SDP) otvara prostor za nove izbore, socijaldemokrate bi uz stranku Darka Pajovića mogle biti najveći gubitnici takvih izbora. Socijaldemokrate i pozitivci bi zbog nejasne strategije tokom pregovora i podijeljenosti stranačkih čelnika, mogli postati kolateralna šteta direktnog sudara opozicije i koalicije okupljene oko Demokratske partije socijalista (DPS).

S druge strane ne treba isključiti mogućnost da dio socijaldemokrata, sklonih saradnji sa DPS-om, na jesen zatraže novi krug pregovora sa Đukanovićevom strankom.

Ističući da bi od novih izbora u Podgorici korist mogao imati samo DPS, Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) očekuje da prije novog izlaska na birališta,Đukanović ponovo sjedne za pregovarački sto sa socijaldemokratama. Na ruku bi mu mogla ići činjenica da su, prije prekdia komunikacije, dvije stranke bile nadomak dogovora u Bijelom Polju, Baru i Pljevljima, ali i činjenica da bi novi izbori dodatno ispraznili partijske kase.

“Ne treba isključiti mogućnost da podgorički odbor SDP-a traži obnavljanje pregovora sa DPS-om nakon avgustovskih odmora.

U slučaju uspjeha takve inicijative najveći gubitnik bio bi Ranko Krivokapić, dok bi očigledno većina funkcionera u SDP-u, koji su interesno blizi DPS-u,bila zadovoljna”, smatra Marić.

Iako napadima na Pozitivnu, čelnici SDP pokušavaju da saniraju štetu koalicije Evropsko lice Podgorice i pripreme teren za samostalan izlazak na izbore, socijaldemokate bimogle u kampanji biti glavna meta opozicije i DPS-a koji bi im prebacivali zbog nedosljednosti i nepouzdanosti. S druge strane, Krivokapić bi novim izborima mogao smanjiti tenzije u stranci, a loš rezultat iskoristiti za obračun sa oponentima okupljenim oko Vujice Lazovića, koji bi predvodio listu u Podgorici.

Nejasna kampanja pokazala da ima problema u ELP

Marić smatra da su pregovori u Podgorici i nejasna izborna platforma pokazale da SDP i Pozitivna imaju ozbiljne probleme sa unutarpartijskim jedinstvom i vizijama budućnosti partija.

“Odmah nakon objave preliminarnih rezultata mogla se naslutiti mogućnost ponavljanja izbora ili primjene političke korupcije za formiranje vlasti. Krajnje loš rezultat ELP bio je reflektor koji je osvijetlio neuspjeh koalicije, ali i probleme unutar ovih partija”, smatra on, navodeći da je Krivokapić bezuspješno pokušavao da ostvari partijsko jedinstvo i podršku za svoje prijedloge na partijskim organima.

“Pajović je bio koncentrisan samo na očuvanje svoje pozicije u partiji. U takvoj situaciji, jedini zajednički imenitelj bio je kupovina vremena”.

Bonus video: