"MVPEI i Ministarstvo ekonomije neka združeno sada šalju naša vina u NATO baze"

"U vrhu režima su vjerovatno imali dobitnu kombinaciju: da Crna Gora sankcije uvede Rusiji, ali da bratska Rusija ne uvede sankcije Crnoj Gori"
9 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Facebook
Dragan Koprivica, Foto: Facebook
Ažurirano: 07.08.2014. 18:01h

"Ono što je politička javnost očekivala od ishitrenih poteza male Crne Gore, da se odlukom režimskih krugova i ona pokondireno upetlja u kaznenu ekspediciju protiv velike Ruske Federacije oko uvođenja sankcija, sada se i ostvaruje. Ruska imperija kontramjerama uzvraća udarac, koji će se vrlo loše odraziti i na velike evropske i druge zemlje, a nekmoli na malu Crnu Goru, koja tavori sa svojom propalom ekonomijom, grcajući u dugovima", saopštio je Dragan koprivica, član političke grupacije koju predvodi Milan Knežević.

Ruska Federacija je zasad, kako je rekao, u dosta zavijenoj formi stavila do znanja da će uslijediti nimalo prijatan uzvratni efekat po sve zemlje koje su se okrenule protiv nje.

"A među njima barjači i mala Crna Gora, zbog svoje servilnosti prema imaginarnom Zapadu, diletantski se upuštajući u konflikt velikih svjetskih sila, u mnogo toga nepoznatog i rizičnog po njene građane. A konkretno pitanje – u kojem sve obimu će sankcije biti, i posebno, koliko dugo će trajati, treba realno da zabrine svakog građanina Crne Gore, kojem je do prosperiteta i koliko toliko podnošljivog života. Da ne pominjemo i konkretan detalj, da se stvoreni animozitet protiv zvanične Crne Gore već reflektuje i na dolazak ruskih turista, uz pitanje kakav će trend ubuduće imati, uz sve negativne ekonomske efekte po našu zemlju", rekao je Koprivica.

S druge strane, dodaje on, "i pored servilnosti crnogorske oligarhije oko vize za NATO, zauzvrat je stigao politički šamar, direktno crveno svjetlo za priču o ulasku u tu alijansu".

"Tako lakomisleni postupci crnogorskog režima, i brzinska jurnjava u globalna svjetska zbivanja, ispadoše kao račun bez krčmara, uz trku ni tamo ni ovamo. Biće interesantno vidjeti i koji će se sve ovdašnji visoki funkcioneri naći na listi nepoželjnih u geografski najvećoj državi svijeta, ali i ne samo geografski. A mora se priznati da su vrlo rado hrlili ka bratskoj Rusiji, prosipljući na moskovskim i drugim prijemima priče o vječnoj družbi Crne Gore i Rusije. A koji sve okvir sankcija može zadesiti Crnu Goru, sve do aviosaobraćaja, bolje je da i ne pominjemo", kaže Koprivica.

"Toliko o dugoročnoj „vizionarskoj“ i „mudroj“ politici aktuelnog režima u Crnoj Gori. A građanima ostaje da očekuju stepen neminovnih ekonomskih posljedica, uz ionako propalu i prezaduženu ekonomiju, i uz moguće dalekosežne i nezgodne, dugogodišnje posljedice"

"Za očekivati je da se u Moskvi svi ljubazno rastrče, i što prije pošalju sve tražene informacije. Ministarstvo nije direktno ni saznalo za uvođenje sankcija, što govori o njegovoj dinamici, nego su građani Crne Gore tu nemilu informaciju saznali od Ketrin Ešton", kazao je Koprivica.

On je podsjetio da su iz političke grupacije koju predvodi Milan Knežević upozoravali, "i to više puta, na pogubnost takve politike, i da se Crna Gora ne petlja gdje joj nije mjesto".

"Ali “vizionari“ u vrhu režima nijesu se ni osvrnuli na sve to, maštajući samo o brzinskom utrčavanju u NATO". U vrhu režima su vjerovatno imali dobitnu kombinaciju: da Crna Gora sankcije uvede Rusiji, ali da bratska Rusija ne uvede sankcije Crnoj Gori. Pa se čak i sad diplomatski nadaju da konfrontiranje zvanične Crne Gore prema Rusiji, naravno, neće uticati na prijateljske odnose te zemlje prema nama. A i zašto bi. U svakom slučaju, naša Ministarstva vanjskih poslova i ekonomije mogu sad združenom akcijom da šalju naša vina u NATO baze po svijetu, svjesni da su ko zna na koji rok izgubili ogromno rusko tržište, zasad na godinu, ali će ta godina možda imati i mnogo više od dvanaest mjeseci. A u tom paketu će se svakako naći i mnogi drugi poljoprivredni proizvodi, uz stalnu tendenciju širenja spiska. Resorno Ministarstvo sad izražava nade da se sankcije neće odnositi na izvoz vina i pršute, te smo došli samo do nivoa nadanja, a to je loša početna pozicija. Ovo tim prije, što je samo u prvih pet mjeseci ove godine ukupan izvoz Crne Gore u Rusku Federaciju iznosio oko osam do deset miliona eura, pa treba pripitati kojim ciframa se mjeri izvoz u ostale zemlje, i da li je tamo riječ isto o milionima, ili hiljadama eura", kazao je Koprivica.

Sada imamo, dodaje on, "situaciju da se režim ishitreno svrstao protiv Ruske Federacije, u međuvremenu je od NATO-a dobio crveno svjetlo, a slijede sankcije Ruske Federacije".

"Toliko o dugoročnoj „vizionarskoj“ i „mudroj“ politici aktuelnog režima u Crnoj Gori. A građanima ostaje da očekuju stepen neminovnih ekonomskih posljedica, uz ionako propalu i prezaduženu ekonomiju, i uz moguće dalekosežne i nezgodne, dugogodišnje posljedice. Kao i vazda kad se konfrontiraš protiv svog viševjekovnog i dokazanog prijatelja".

Bonus video: