Danilović: SDP će morati da bira između sebe i DPS-a

"Možda su Šabovićevi "fanovi" najkonzervativniji dio SDP članstva ali je izvjesno da su jedino sposobni da se mijenjaju - dovoljno hrabri i postojani da mogu izdržati novo vrijeme"
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.08.2014. 14:20h

Poslanik Demoktratskog fronta (DF) Goran Danilović na svojoj Facebook stranici naveo je da "u politici kada jednom zaplovite u novom pravcu, makar i u nepoznato, nema više nazad".

"Ovo nije poduka nego politička matematika koju mora znati i SDP. Sami su izabrali svoj put još prije dvije godine. Tek što su izabrali koalicionu vladu zajedno sa DPS-om, SDP-ovci su krenuli u jasno distanciranje od njene ekonomske, dakle, suštinske politike. Čak, dobro pamtim, Džavid Šabović nije ni glasao za sastav Vlade i premijerov program - bio je uzdržan. Bez obzira što je Džavidov politički stav najmanje balansiran u SDP i što je to ponajprije surovo i tvrdo odgovaranje na realnost, mora mu se priznati, makar već sjutra bili na potpuno različitim političkim polovima, da je utemeljen, jasan i dosledan u promišljanju".

"Možda su Šabovićevi "fanovi" najkonzervativniji dio SDP članstva ali je izvjesno da su jedino sposobni da se mijenjaju - dovoljno hrabri i postojani da mogu izdržati novo vrijeme. Za promjene je prije i iznad svega neophodna hrabrost ali ne i luda glava. Hrabrost da se traži novi put u trenutku kada se i golim okom vidi kraj postojećem. Ne mislim da je SDP-u i u jednom gradu teže otpočeti saradnju sa opozicijom od one koja funkcioniše u Plavu, pa i na simboličnom nivou. Ipak funkcioniše! Plav se nije otcijepio, nije se "oburdala" Crna Gora, niti se zacarila Turska", napisao je Danilović.

On je naveo da sada "nema nazad".

"To je jasno svima, valjda i Krivokapiću!? Kako misle da izadju na eventualno ponovljene izbore u Pg!? Samostalno? Sa kojom idejom? Da naprave koaliciju sa DPS!? Mogu to i sada! Da naprave koaliciju sa sadašnjom opozicijom!? Možemo to i sada! Da zatraže manjinsku podršku - već su je dobili! E, upravo zbog ovoga, nema nazad! Ponoviću nešto što sam u minule dvije godine napisao mnogo puta. SDP će morati da bira između sebe i DPS-a. Prognozirao sam da će Krivokapić izabrati sebe i svoju partiju ali sam potcijenio one koji su se našli u iscrpljujućoj dilemi između dva plasta. To se izgleda brutalno i događa ovih dana. U SDP-u su mnogi već izabrali, pošto je bilo komplikovano brinuti o sebi i partiji, očekivano su se opredijelili za sebe! Dakle, najgore što može da se desi jednoj Stranci je da postane konfederacija pojedinaca u kojoj postoji samo ja i moje".

"Onda se svaki lični potez pravda patriotizmom, prijetnjama spolja, evro atkanskim zvjezdanim stazama, nadolazećim trećim svjetskim ratom i slično. Biće, ili bi bilo, zaista "dramatično" i ponižavajuće vidjeti Krivokapića i Šehovića kako sriču opravdanja za neki rebalans budžeta ili opraštanje poreza tajkunsko-državnoj firmi optužujući za propast svega i svih Voja Koštunicu i antidržavnu opoziciju u CG!? Onda će doći sledeći izbori i biće im sve jasno - više neće morati da biraju izmedju sebe i njih - sve će već biti izabrano. Takva politička sudbina uvijek je zaslužena i nikoga ne treba niti vrijedi žaliti", napisao je Danilović.

Bonus video: