MVPEI žali zbog sankcija Rusije: Nadamo se da neće uticati na prijateljske odnose

U Ministarstvu se nadaju da odluka neće ozbiljnije ugroziti nastavak i razvoj bilatetalnih odnosa i saradnje
154 pregleda 143 komentar(a)
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.08.2014. 11:53h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija naložilo je crnogorskoj ambasadi u Rusiji da detaljnije izvjesti o specijalnim ekonomskim mjerama koje su definisane ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina „O primjeni određenih specijalnih ekonomskih mjera u cilju obezbjeđenja zaštite bezbjednosti Ruske Federacije“.

"Specijalne ekonomske mjere definisane ukazom predsjednika Rusije u trajanju od godinu dana od dana potpisivanja, odnose se na zabranu ili ograničen uvoz određenih vrsta poljoprivrednih proizvoda, sirovina i proizvoda namijenih prodaji država koje su donijele odluku o uvođenju ekonomskih sankcija ruskim pravnim ili fizičkim licima ili su se pridružile takvim odlukama", navodi se u saopštenju MVPEI.

Ministarstvo žali zbog odluke Ruske Federacije i podsjeća da je usaglašavanje sa odlukama EU "na liniji ostvarivanja spoljno-političkih prioriteta, kao i poštovanja principa i vrijednosti za koje se Crna Gora zalaže u međunarodnim odnosima i da nijednog trenutka nije imalo anti-ruski karakter".

"Vjerujemo da stav i poziciju Crne Gore razumiju vlasti i građani Rusije i da odluka ruskih nadležnih organa neće na bilo koji način uticati na dobre i prijateljske odnose između Rusije i Crne Gore, niti ozbiljnije ugroziti nastavak i razvoj bilatetalnih odnosa i saradnje", zaključuje se.

Rusija je juče proglasila jednogodišnju zabranu uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja, koje su joj uvele sankcije ili su se pridružile takvim mjerama, među kojima je i Crna Gora.

"MVPEI i Ministarstvo ekonomije neka združeno sada šalju naša vina u NATO baze" >>>

Bonus video: