CP pisala predsjedniku opštine Vrbas: Crnogorski jezik uvesti u službenu upotrebu

U opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine
193 pregleda 10 komentar(a)
Crnogorska partija, crnogorski jezik, Vrbas, Foto: Crnogorska partija
Crnogorska partija, crnogorski jezik, Vrbas, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 06.08.2014. 07:07h

Crnogorska partija (CP) poslala je juče pismo predsjedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtjevom da se konačno prekine sa praksom dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice, i da Opštinsko vijeće na prvoj narednoj sjednici pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi.

Ova partija očekuje od Kažića, da kako su istakli, kao demokratski izabran predsjednik opštine i predstavnik najveće političke patije u zemlji, obezbijedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže.

"Radi se о odluci o izmjеnаmа i dоpunаmа Stаtutа оpštinе Vrbаs, sa kojom se statut usklаđuje sа stаvоm 2. člаnа 11. Zаkоnа о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа. Na taj način se uvodi nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо. Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrđena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva", ističe se u saopštenju CP.

U opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

"Nadležni organi opštine Vrbas, do sada su ignorisali zahtjeve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš” od 31. jula 2010. i 9. decembra 2011. godine i zahtjeve Crnogorske partije od 14. decembra 2011. i 10. decembra 2012. godine, kao i Preporuku pokrajinskog ombudsmana od 19. septembra 2013. godine. Na zahtjev CP od 5. decembra 2013. aktuelno rukovodstvo je krajem iste godine odgovorilo negativno. Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Iđoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtjev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvođanskih Mađara SVM i Crnogorske partije CP" saopšteno je iz ove partije.

Bonus video: