MUP: Mišljenje o izboru gradonačelnika nije politički motivisano

"Vjerujemo da nešto što važi u Herceg Novom treba da važi i u Podgorici jer se primjenjuje isti Zakon o lokalnoj samoupravi."
63 pregleda 1 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.08.2014. 16:21h

Mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova o tome ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika, u slučaju kada je gradonačelniku Glavnog grada prestao mandat po sili zakona, utemeljeno je na rješenjima iz Zakona o Glavnom gradu i Zakona o lokalnoj samoupravi i nije motivisano željom da se zaštite politički interesi bilo koje političke partije, saopšteno je iz MUP-a.

Podgorica trenutno nema gradonačelnika, pa posao prvog čovjeka grada, prema zakonu, trebalo bi da obavlja njegov zamjenik, odnosno Vladan Vučelić, saopšteno je nedavno iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Podsjećamo da pitanje ko vrši funkciju izvršnog organa do izbora novog gradonačelnika u slučaju kada je gradonačelniku Glavnog grada istekao mandat po sili zakona nije riješeno Zakonom o Glavnom gradu, što u konkretnom slučaju znači da se primjenjuje Zakon o lokalnoj samoupravi, na što upućuje član 3 Zakona o Glavnom gradu”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako dodaju, zakonom o lokalnoj samoupravi u članu 67 propisano je da u slučaju prestanka mandata predsjednika opštine po sili zakona, funkciju predsjednika, do izbora novog predsjednika opštine, vrši potpredsjednik opštine, odnosno, da u slučaju Glavnog grada to znači da zamjenik gradonačelnika vrši funkciju gradonačelnika do izbora novog.

“Da je poštovanje zakona jedini interes kojim se rukovodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova prilikom davanja mišljenja o situaciji u Glavnom gradu, dokaz je i stav - mišljenje koje je MUP dao početkom juna ove godine povodom zahtjeva Skupštine opštine Herceg Novi. Naime, MUP je u dostavljenom mišljenju Skupštini opštine Herceg Novi saopštio da nakon isteka mandata predsjedniku Opštine Herceg Novi po sili zakona funkciju predsjednika opštine vrši potpredsjednik do izbora novog predsjednika opštine. Vjerujemo da nešto što važi u Herceg Novom treba da važi i u Podgorici jer se primjenjuje isti Zakon o lokalnoj samoupravi”, zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: