"Po sili zakona"

Sekulić: Konjević čini uslugu DPS, jer je i Vučeliću istekao mandat

On ističe da je po članu 15 jasno propisano da madat zamjenika traje koliko i mandat gradonačelnika čime se dolazi do toga da je i zamjeniku istekao mandat
52 pregleda 3 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.02.2019. 21:02h

Tumačenje ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da će funkciju gradonačelnika Podgorice do izbora novog vršiti dosadašnji zamjenik je direktna usluga DPS-u jer time pokušava da obezbijedi kontinuitet DPS-u u vođenju Glavnog grada pa makar on bio I u prelaznom periodu, smatra Aleksandar Sekulić odbornik Demokratskog fronta u Skupštini Glavnog grada.

"Konjević je kao opravdanje iskoristio član 67 Zakona o lokalnoj samoupravi, a prenbregnuo je činjenicu da je Zakon o glavnom gradu lex specialis i da hijerarhijski ima primat, te da se Zakon o lokalnoj samoupravi primjenjuje samo kao dopunski za određena pitanja. Ministar je olako prešao preko ove pravne činjenice jer Zakon o Glavnom gradu ne propisuje ko do izbora novog gradonačelnika vrši njegovu funkciju", kazao je Sekulić.

On dodaje da je po članu 15 jasno propisano da madat zamjenika traje koliko i mandat gradonačelnika čime se dolazi do toga da je i zamjeniku istekao mandat istovremeno i po sili zakona .

"Na konstitutivnoj sjednici aktom Skupštine Glavnog grada konstatovan je prestanak mandata Miomiru Mugoši na osnovu striktne odredbe iz člana 151 b Zakona o lokalnoj samoupravi iz prelaznih i završnih odredbi, kao i njegovom zamjeniku Vladanu Vučeliću na osnovu člana 15 Zakona o Glavnom gradu. Obojici je prestao mandat po sili zakona i to je inperativna pravna činjenica koja je konstatovana aktom Skupštine", rekao je Sekulić.

Odbornik DF smatra da se ovakvim tumačenjem MUP-a obezbjeđuje da neko kome je konstatovan prestanak mandata po sili zakona, preuzima ovlašćenja i nadležnosti koje mu ni po čemu ne pripadaju.

"Time se uvodi anarhizam u primjeni zakona i prosto je nevjerovatno kako onda ministar može gospodinu Vučeliču da povjeri vršenje funkcije gradonačelnika kada je istome istekao mandat po sili zakona? Vjerujemo da tumačenje MUP-a da je Miomiru Mugoši prestao mandat a da će funkciju gradonačelnika vršiti njegov zamjenik , SDP ne smatra dovoljnom mjerom primjene zakona jer ono u suštini predstavlja samo personalni odnos prema bivšem gradonačelniku a sa primjenom zakona i nema puno dodirnih tačaka jer bi u suprotnom akt Skupštine iz svoje isključive nadležnosti za MUP bio obavezujući", tvrdi Sekulić.

Preporučujemo za Vas