Kampanja za podgoričke izbore najviše koštala DF, DPS najviše novca dao Pinku i Mapi

Prema zvaničnim izvještajima, Demokratski front za kampanju u Podgorici potrošio je skoro 150.000 eura, duplo više od DPS-a
86 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2014. 07:31h

Demokratska partija socijalista (DPS) potrošila je 74.714 eura za izbornu kampanju u Podgorici, od čega je 10 hiljada potrošeno za reklamiranje na Televiziji Pink M, čiji je neformalni urednik u to vrijeme bio Vladimir Beba Popović. Popović je mjesec nakon izbora, u emisiji Utisak nedelje na TV B92, rekao da lider DPS Milo Đukanović kontroliše Pink M.

Prema finansijskom izvještaju koji je juče objavila Državna izborna komisija (DIK), DPS je u maju za reklamiranje Anteni M platio 3.332 eura, dok je Prvoj telviziji isplaćeno 11.900 i 5.355 eura.

Đukanovićeva stranka je tokom kampanje agenciji Mapa, čiji je kreativni direktor Radmila Vojvodić, za promotivne skupove platila 10.000 eura. U izvještaju se navodi da je za medijsko predstavljanje Koalicije za evropsku Podgoricu potrošeno 30.587 eura, ali da stranka nije potrošila ni cent za istraživanja javnog mnjenja. U izvještaju se navodi da je za predizborne skupove potrošeno 19 hiljada eura, od čega je za završni skup u Sportskom centru “Morača” utrošeno 9.000 eura.

U izvještaju se navodi i da je najveći dio kampanje finansiran od priloga članova, koji su uplatili 46. 830 eura, dok je iz državne kase za kampanju uplaćeno 2.577 eura. Najviše novca za kampanju dao je predsjednik podgoričkog odbora Vladan Vučelić, koji je na račun stranke uplatio 1.850 eura, dok je bivši gradonačelnik Miomir Mugoša uplatio 1.500 eura.

Sudeći prema izvještaju kampanju finansijski nije pomogao niko od odborničkih kandidata DPS, ali je bivši direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Budmir Šaranović uplatio 1.150, generalni direktor Direktorata MUP Veselin Vukčević 1.100 a član borda direktora JP Komunalne usluge Pavle Stojović uplatio je 950 eura.

Izdašni prema bliskim medijima: Sa skupa DPS-a u SC "Morača"

Kako se navodi, DPS je za izbore potrošio i 25 hiljada eura sopstvenih sredstava, a do kraja kampanje uspio je da uštedi 39 eura. U izvještaju se navodi da je za posmatrače na biračkim mjestima potrošio 5.975 eura, pri čemu je dnevnica iznosila 25 eura.

Sudeći prema finansijskom izvještaju, Demokratski front je, sa 148 hiljada, za izbore u Podgorici potrošio duplo više od DPS-a. Politički savez Miodraga Lekića je za kampanju prikupio 19.300 priloga, od čega je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branko Radulović uplatio 2.000 eura.

Pokret za promjene uplatio je 16.500 eura, dok je politička grupacija Milana Kneževića donirala 800 eura. Front je za dnevnice posmatrača na biralištima potrošio 9.400 eura.

Demokratski front je tokom maja za reklamiranje na televiziji Vijesti dao 44.297 eura, dok je za marketing u dnevniku "Vijesti" isplaćeno 5.950. Front je za reklamiranje u "Danu" tokom maja isplatio 10 hiljada eura.

Prema izvještaju DIK, Socijaldemokratska partija je za izbore u Podgorici potrošila 39.220 eura, od čega je skoro 23 hiljade za medijsko predstavljanje. Stranka Ranka Krivokapića je, kako se navodi, kampanju finansirala sa 1.717 eura iz državnog budžeta i 37.500 stranačkog novca. Socijaldemokrate su 15.000 eura, potrošile na reklamiranje na Televiziji Vijesti, dok je Anteni M isplaćeno 3.100 eura. Agenciji Defacto, na čijem je čelu Miloš Bešić, za istraživanje javnog mnjenja isplaćeno je 3.900 eura. Za završni skup na Stadionu malih sportova potrošeno je 4.000 eura.

"Na vrijeme smo predali izvještaje"

Reagujući na tvrdnje CDT-a da su troškovi partija i dalje nepoznati, u DPS-u tvrde da su na vrijeme dostavili finansijske iskaze. Oni navode da je to bio slučaj i sa izvještajima nakon lokalnih izbora održanih 25. maja.

„Polazeći od činjenice da su naši izvještaji podnijeti nadležnim državnim organima, DPS je morala biti izuzeta iz ocjene CDT-a da su troškovi partija i dalje nepoznati ili je makar trebalo detaljno obrazložiti da zbog takve njihove konstatacije ne postoji odgovornost DPS-a“, navode u DPS-u. U saopštenju DPS-a se navodi da su izvještaji te partije dobili najbolje ocjene revizora.

Galerija

Bonus video: