Austrija demantuje MVPEI: Milačić pozvana isključivo zbog Mogrena

Udruženje akcionara Budvanske rivijere iznenađuje miješanje Austrije u ovaj problem
108 pregleda 10 komentar(a)
slavica milačić, Foto: Arhiva Vijesti
slavica milačić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2014. 16:46h

Austrijska ambasada potvrdila je da je ambasadorka Crne Gore u Beču Slavica Milačić pozvana u tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, gdje joj je saopšteno “veliko razočarenje” Austrije zbog nasilnog zatvaranja hotela “Mogren”, u kome se nalazi njen počasni konzulat.

Ambasada je time demantovala crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova koje je negiralo informaciju bečkog “Standarda” o oštrom demaršu Beča, navodeći da se radilo o ustaljenoj diplomatskoj praksi i “diplomatskoj komunikaciji u vezi sa svim pitanjima iz domena bilateralne i sveukupne saradnje”.

Udruženje akcionara Budvanske rivijere pozdravilo je preporuku austrijskog predsjednika Hajnc Fišera da se spor oko hotela Mogrena rješi na fer i pravni način.

“Sigurno smo da Fišer neće podržati uzurpaciju imovine akcionarskog društva kojim se aktivno trguje na berzi”, stoji u saopštenju koje potpisuju Miroslav Jeličić-Purko i Tripko Krgović, napominjući da je najveći broj njihovih akcionara sa teritorije EU, uključujući samu Austriju

U saopštenju se navodi da se poslovni aranžmani svuda u EU pa i u Crnoj Gori zasnivaju se na principu fer podjele dobiti između zakupodavca i zakupca, ali da Merkur nije plaćao nikakvu zakupinu.

“Kako Merkur grupa već skoro deceniju nelegalno drži Mogren i ne plaća nikakvu zakupninu, fer rješenje najviše odgovora Budvanskoj rivijeri”.

Udruženje poziva Merkur grupu da objelodani koliko je desetina miliona eura prihoda i profita ostvarilo tokom posljednje dececenije dok, kako se ističe u saopštenju, Budvanska rivjiera nije dobila ni centa.

Udruženje akcionara iznenađuje miješanje Austrije u ovaj problem. “Još više iznenađuje nedostatak adekvatnog odgovora Vlade Crne Gore, koja očigledno opterećena hipotekama iz prošlosti i činjenicama da su brojni hoteli prodati u bescijenje i pod sumnjivim okolnostima, nema međunarodni kredibilitet da stane na put uzurpaciji imovine Budvanske rivijere”, stoji u saopštenju, u kojem se na kraju navodi da situaciju “uzurpator vješto koristi krijući se iza austrijske zastave”.

Počasni konzult Austrije u Crnoj Gori je vlasnik kompanije Merkur Milan Mrvaljević.

Bonus video: