Danilović: Bogojević duguje objašnjenje

"Prije svih Bogojević duguje nama sa kojima je razgovarao a i javnosti nekoliko objašnjenja," smatra Danilović
67 pregleda 9 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.08.2014. 14:14h

Nosilac liste Evropsko lice Podgorice Dragan Bogojević, treba da objasni učesnicima pregovora o formiranju vlasti u Podgorici a prije svega javnosti, u čemu je problem, kada ima podršku svih odbornika te koalicije, kazao je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

On smatra da se bez obzira na potrese u Pozitivnoj Crnoj Gori nije dogodilo ništa zbog čega bi trebalo mijenjati strategiju jer oboje odbornika iz Pozitivne daje nedvosmislenu podršku Bogojeviću.

"Prije svih Bogojević duguje nama sa kojima je razgovarao a i javnosti nekoliko objašnjenja, prije nego što izvučemo konačne zaključke. Ako cijelo vrijeme ima nedvosmislenu podršku dva odbornika iz Socijaldemokratske partije, kao i odbornika Pozitivne Azre Jasavić i Luke Rakčevića, javno ga pitam u čemu je problem", rekao je Danilović agenciji MINA.

On je Bogojevića upitao zašto je sitaucija danas drugačija nego juče, s obzirom na podršku koju ima od odbornika koalicije čiji je bio nosilac liste.

"Tih četvoro ljudi je spremno da stave svoje potpise, a oni su jedina garancija u lokalnom parlamentu, jer mandat pripada odborniku, da će podržati Bogojevića, fali samo još njegov potpis da će podržati sebe. Opozicija je gdje je bila, a Bogojević je dužan objašnjenje", kazao je Danilović.

Prema njegovim riječima, svako ima pravo da se predomisli i da kaže "posao za koji su me kandidovali nije za mene", navodeći da bi takav stav bio uvažen.

"Ali treba onda omogućiti onome za kojeg to jeste da nastavi tamo gdje ste vi stali. Ako onemogućavate drugog a vi nećete, ja ću sačekati koji dan pa ću reći kako se to zove", poručio je Danilović.

On je dodao da niko nije dužan dati više nego što može, "ali da ostane nemušt i nedorečen to je nedopustivo".

"Ako Bogojević vjeruje da ne može da bude gradonačelnik, neka to mjesto prepusti drugome, nekom ko nije manje opoziciono od njega. Ako ni to nema namjeru javno ga pitam, a šta ima namjeru-da nestane, da bude podjednako blizu i daleko i DPS-u i opoziciji, što će reći da omogući DPS-u da opet u Podgorici vlada mimo volje većine građana", rekao je Danilović.

On je kazao da se, bez obzira na potrese u Pozitivnoj Crnoj Gori, nije dogodilo ništa zbog čega bi trebalo mijenjati strategiju jer oboje odbornika iz Pozitivne daju nedvosmislenu podršku Bogojeviću.

"Na kraju njega je i u ovoj varijanti za predsjednika Opštine predložio Pajović, i to prije par sedmica u javnom nastupu koji je bio u stvari ponuda da se pravi opoziciona koalicija.Odgovornost nije samo na Bogojeviću, ali jeste dominantno", rekao je Danilović.

On je dodao da je odgovornost i na onom ko ga je predložio, ali i na lideru SDP-a Ranku Krivokapiću koji ga je podržao.

Danilović je kazao da je Frontu nedopustivo da neko preko njihovih leđa kao i građana Podgorice pokuša da rješava svoje unutarstranačke stvari.

"Poštujemo autonomiju političkih subjekata da to rade u skladu sa svijim aktima, ali javno niko od odbornika iz ELPG nije osporio manjinski koncept manjinske uprave, i pitam zato javno oba konstituenta u čemu je problem", ponovio je on.

Danilović je naveo da treba javno reći da se neko pokajao, ili da nosilac liste ne želi, neće i ne može kao prvi ili peti odbornik dati podršku.

" A to ćemo sigurno raščistiti i nećemo ostati nedorečeni. Ne želim na bilo kog odbornika da svaljujem odgovornost ako oni javno saopštavaju da su privrženi konceptu", kazao je on.

Danilović je ukazao da onda samo ostaje da Bogojević kaže da li je privržen konceptu.

"Ako jeste, imaju pet, ako nije, imaju četiri, i jasan odgovor ko je kriv. I makar nama koji se duže od par godina bavimo politikom je sve jasno, ali ćemo sačekati još neki dan, jer se radi o strašno važnom pitan da čujemo do kraja izjašnjenje i Bogojevića", rekao je on.

Upitan da li je nakon saopštenja Krivokapića bilo inicijativa za nove razgovore, Danilović je kazao da ih ne može biti sve dok se stvari ne raščiste. "Mislim da javnost i pregovarači zaslužujemo konačan stav - ko je problem od pet odbornika ELPG".

Danilović je dodao da ima osjećaj da je neko jedva dočekao unutarstranački spor u Pozitivnoj.

"Ali njena oba odbornika i dalje daju podršku, što će reći da problem nije tamo", ocijenio je on.

Prema riječima Danilovića, pošto i SDP javno saopštava privrženost vlastitom konceptu ostaje samo da stvar do kraja i potpuno jasno izvede Bogojević.

Komentarišući mogućnost novih izbora on je kazao da nije lako doći do njih.

"Zato je nama i bitno izjašnjenje svakog odbornika ELPG. Tek po isteku šest mjeseci Vlada može raspisati nove izbore zbog nefunkcionisanja Skupštine Opštine (SO). Mi imamo pauzu od nekoliko sedmica, u konstituisanju organa upravljanja, zastalo se kod tačke izbor predsjednika SO", podsjetio je Danilović.

On je kazao da ovaj odbornički sastav ne može sebi skratiti mandat ako ne bude izbora predsjednika SO.

"Tako da oni koji to budu onemogućavali, direktno pomažu DPS, da sa starom upravom sprovede još jedne nove izbore. Tako organizovani izbori uvijek najviše odgovaraju onom ko ih organizuje na ivici legalnosti, ili potpuno nelegalno i nelegitimno a to je opet DPS", zaključio je Danilović.

Bonus video: