Sjednica SO Herceg Novi nije imala kvorum: Kočetanović (ni)je odbornik

Sjednica SO nije imala kvorum jer nijesu došli odbornici DPS-a , SDP-a i četvoro odbornika koji su formirali novi klub SNP Herceg Novi
55 pregleda 0 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 01.08.2014. 14:23h

Predsjednica SO Herceg Novi Danijela Đurović danas je konstatovala da je Bogdanu Kočetanoviću po sili zakona prestao da važi odbornički mandat.

Ona je podsjetila da je Komisija za sprečavanje sukoba interesa 17. aprila ove godine donijela odluku kojom se utvrđuje da Kočetanović, koji je director TO Herceg Novi čiji je osnivač Opština, ne može istovremeno biti i odbornik.

Današnja sjednica SO nije imala kvorum jer nijesu došli odbornici DPS-a , SDP-a i četvoro odbornika koji su formirali novi klub SNP Herceg Novi, a ni odbornica Pokreta za promjene Dušanka Džakula Tušup nije željela da učestvuje u radu Skupštine prije utvrđivanja kvoruma.

Time je politička kriza dodatno zakomplikovana, jer na početku zasjedanja nije utvrdjen kvorum, a predsjednica i još 15 prisutnih odbornika tvrde da to i nije bilo potrebno.

“Za sopštenje akta konstatacije irelevantan je kvorum na sjednici SO, jer nije potrebna većina da bi se izjasnila o aktu konstatacije, jer se radi o pravnoj posljedici koja nastupa po zakonu i odnosu na koju se samo konstatuje da je nastupila”, objasnila je novinarima Đurović.

Iako je Kočetanović novinarima kazao da je uložio žalbu, predsjednica SO tvrdi da to ne odlaže odluku o prestanku mandata.

I Slobodan Leković, predsjednik Komisije za sprečavanje konflikta interesa, kazao je da je Kočetanović zakasnio sa žalbom.

Odbornik Obrad Gojkovic, koji je i predsjednik OO SNP, zatražio je od opštinske izborne komisije (OIK) da hitno podnese izvještaj o upražnjenom odborničkom mjestu SNP - Novom snagom za naš Novi , i da se izvrši verifikacija novog odborničkog mandata.

Ukoliko se potvrdi da je Kočetanović ostao bez mandata, to znači da novoformirana skupštinska većina, nastala nakon potpisivanja Građanskog memeoranduma između DPS-a i četvoro bivših odbornika SNP-a, među kojima je i Kočetanović , zapravo i nije većina .

Predsjednik OIK Dragan Janković novinarima je kazao da još nije dobio nikakav zahtjev da podnese izvještaj o upražnjenom odborničkom mjestu, ali ističe da je “taj akt mogao je da bude samo povod za pokretanja postupka koji bi trebao da otkloni razloge koji su doveli da se nako nađe u konfliktu interesa ili ne”. Tvrdi i da je SO morala imati utvrdjen kvorum. Janković ističe da Skupština zbog blokade u kojoj se našla, nije u zakonskom roku od 60 dana koliki je bio ostavljen opštinama imenovala OIK, koja će biti u skladu sa izmjenema Zakona o izboru odbornika i poslanika.

“Sada se otvara pitanje da li je Komisija u sadašenjem sastavu ta koja bi trebala na odgovorajući način da se odnosi prema zahtjevu da podnese izvještaj o upražnjenom odborničkom mjestu i da se izvrši verifikacija novog odborničkog mandata”, kazao je Janković.

Predsjednica Danijela Đurović, do podnosenja izvještaja OIK proglasila je pauzu u radu sjednice koju zvanično nije ni otvorila, a o nastavku će odbornici biti informisani naknadno.

DPS: Pravno-političko nasilje, biće posla i za sud

U saopštenju DPS dostavljenom medijima se konstatuje da “ono što se održavalo na sjednici SO Herceg Novi je pravno–političko nasilje do sada je nezabilježeno u ovdašnjoj demokratskoj praksi".

“Sve što je Predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi iznijela u sali Skupštine opštine Herceg Novi mogla je da izgovori i u sopstvenoj kancelariji”, tvrdi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik OO DPS Zoran Bošnjak.

Uz tvrdnju da do skoro vladajuća koalicija “na svaki način pokuša da onemogući najavljenu vladajuću većinu da preuzme izvršnu vlast u lokalnoj samoupravi”, u saopštenju se tvrdi da takav način “obesmišljavanja predviđenih postupaka, demokratskih procedura i zloupotrebljavanja političkih funkcija sa namjerom da se po svaku cijenu postigne zacrtani cilj, više nego dovoljno govori o autorima ovog scenarija, koji će imati priliku da i pred nadležnim sudskim organima pojasne svoje namjere”.

U saopštenju se zaključuje da “peta vanredna sjednica Skupštine opštine Herceg Novi nije ni započela , nije ni prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer to niko nije ni konstatova, te se sa svakog aspekta moze smatrati da nije ni održana”.

Bonus video: