MVPEI: Za miroljubivo i diplomatsko rješenje sukoba u Gazi

"Izražena jezabrinutost eskalacijom sukoba u pojasu Gaze, a obje strane pozvane na prekid vatre i traženje trajnog rešenja za sve Izraelce i Palestince"
4 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 31.07.2014. 09:41h

Crna Gora je više puta potvrdila svoju principijelnu poziciju u pogledu rješavanja sukoba u oblasti Gaze, zalažući se za miroljubivo, političko i diplomatsko rješenje ovog spora, slijedeći princip o dvije države za dva naroda, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

"Crna Gora se ranije pridružila izjavi EU u Savjetu za ljudska prava, kao i Deklaraciji Visoke predstavnice EU kojom je izražena zabrinutost eskalacijom sukoba u pojasu Gaze, a obje strane pozvane na prekid vatre i traženje trajnog rešenja za sve Izraelce i Palestince", kazali su agenciji MINA iz Ministarstva.

Kompleksni karakter bliskoistočne krize i decenijsko trajanje konflikta, koji nastavlja da generiše bezbjednosne poljedice globalnog karaktera, kako se navodi, ne mogu biti opravdanje za nasilje nad nevinim žrtvama i razaranje.

Šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić predstavljajući izvještaj o radu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u 2013. godini nedavno je na zajedničkoj sjednici skupštinskih odbora za evropske integracije i međunarodne odnose i iseljenike kazao da se Crna Gora zalaže da se obje strane u sukobu vrate za pregovarački sto i da svaka nestabilnost na Mediteranu prije ili kasnije ima reperkusije na Crnu Goru.

Bonus video: