Ko će imati većinu u SO Herceg Novi?

DPS će odluku o tome da li će učestvovati u radu Skupštine opštine donijeti nakon sjutrašnjeg kolegijuma kod predsjednice lokalnog parlamenta
4 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 30.07.2014. 17:10h

Predsjednica Skupštine opštine Herceg Novi Danijela Đurović za petak je zakazala petu vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnvenog reda: Predlog Odluke o skraćenju mandata odbornika sadašnjeg skupštinskog saziva.

Na kolegijum kod predsjednice Skupštine opštine, koji je zakazan za sutra (četvrtak) predsjednici odborničkih klubova trebalo bi da se izjasne opredloženom dnevnom redu.

Podsjećamo da je predlog odluke o skraćenju mandata odbornicima prije pola godine podnijelo Udruženje građana Izbor koje je bilo prikupilo preko hiljadu potpisa građana koliko je potrebno da se takav predlog nađe pred odbornicima.

Skraćenje mandata predlagao je i DPS , ali tada vladajuća skupštinska većina predlog nikada nije stavila na izjašnjavanje, kao ni prethodni predlog Izbora. Iako je predlog odbornika Novske liste Miloša Konjevića stavljen na dnevni red, zbog nedostatka kvoruma- skupštinsko zasjedanje su napustili odbornici vladajuće koalicije- o predlogu se nije ni raspravljalo.

DPS je u međuvremenu sa četiri bivša odbornika SNP potpisao Građanski memorandum čime su stvoreni uslovi za preuzimanje vlasti u najvećem bokeljskom gradu i povukao predlog o skraćenju mandata odbornika. SDP i Novska lista , kako su kazali našoj Televiziji ostaju pri stavu da je za razrješenje političke krize u Herceg Novom jedini način skraćenje mandata odbornicima što je uslov za raspisivanje vanrednih izbora.

DPS će odluku o tome da li će učestvovati u radu Skupštine opštine donijeti nakon sjutrašnjeg kolegijuma kod predsjednice lokalnog parlamenta.

U javnosti se spekulise da je namjera SNP da, bez obzira na dnevni red, konstatuje prestanak mandat bivšem odborniku SNP Bogdanu Kočetanoviću koji je u konfliktu interesa. Ako DPS dođe na sjednicu u petak , biće obezbjeđen kvorum,i omogućeno da predsjednica Skupštine opštine konstatuje prestanak odborničkog mandata Kočetanoviću. Poslije toga niko ne bi imao skupštinsku većinu.

Ako DPS ne prisustvuje sjednici onda ne može biti održana vanredna sjednica koju su tražili i na kojoj bi trebalo da se odlučuje o smjeni aktuelne predsjednice lokalnog parlamenta Danijele Đurović . Naime nova sjednica ne može biti zakazan ako se ne završi ona zakazana za petak. Sutra bi nakon skupštinskog kolegijuma, situacija na političkoj sceni Herceg Novog mogla da bude jasnija.

Bonus video: