Danas nastavak pregovora: U novoj vlasti ima mjesta za opozicioni DPS

U dokumentu su principi koje je tražila koalicija ELPG - depolitizacija javne uprave i nestranačka ličnost na čelu grada
64 pregleda 136 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2014. 07:27h

Koalicija Evropsko lice Podgorice, SNP i Demokratski front usaglasili su juče skoro u potpunosti dokument o formiranju manjiske uprave u Podgorici. Tim dokumentom predviđeno je da u upravnim odborima lokalnih preduzeća budu proporcionalno zastupljeni predstavnici svih lista koje su podržale manjinsku upravu, ali i opozicije, u ovom slučaju DPS, potvrdilo je “Vijestima” više izvora sa tog sastanka.

Prema dokumentu u kojem su iznijeti principi manjinske uprave, novi gradonačelnik će biti u u redovnoj komunikaciji i konsultovaće sve odborničke klubove prilikom donošenja odluka, a dogovoreno je i formiranje komisije lokalnog parlamenta koja će preispitivati sumnjive poslove prethodne uprave Miomira Mugoše, a u kojoj će biti predstavnici svih klubova, uključujući i DPS.

Na jučerašnjem sastanku potvrđen je zahtjev ELP da gradonačelnik bude nestranačka ličnost, dok je ostalo otvoreno pitanje ko će biti šef Skupštine opštine Glavnog grada.

Prema nezvaničnim informacijama ELP zagovara da to bude predstavnik ELP, pri čemu se pominje odbornik SDP-a Đorđe Suhih, dok u DF smatraju da to mjesto trebva da pokriva neko od četiri nezavisna odbornika sa njihove liste.

Ostalo je otvoreno i pitanje roka do kojeg bi trebalo da funkcioniše manjinska uprava koja treba da pripremi izbore. Dominantan stav je, tvrde izvori “Vijesti”, da rok ne smije biti kratak jer postoji mogućnost da se time pošalje loša poruka javnosti. Jedan od rokova koji je pominjan je do parlamentarnih izbora.

Glavni odbor Pozitivne i Predsjedništvo SDP sinoć su upoznati sa tokom pregovora. Uprkos sporenju u Pozitivnoj, podrška oom dokumentu je neupitna, dok je iz SDP sinoć saopšteno da se Predsjedništvo upoznalo sa tokom pregovora, “bez postizanja konačnog dogovora” sa liderima opozicionih stranaka.

Jučerašnjem sastaku prisuustvovali su Ranko Krivokapić, Raško Konjević, Rifat Rastoder, Darko Pajović, Srđan Milić, Veljo Kaluđerović, Miodrag Lekić i Goran Danilović. Sinoć su na kratko nastavljane konsultacije u Skupštini Crne Gore kojima su prisustvovbali samo lideri partijai dogovoreno je da se nastave danas.

Pajović je juče novinarima kazao da sastanka predstavlja značajan iskorak u odnosu na onaj od prethodnog dana i da je optimista. Pajović je rekao da ne očekuje neku veću problematiku u prihvatanju principa.

Galerija

Bonus video: