Janjušević: Posljednji događaji vode ka vanrednim parlamentarnim izborima

Janjušević je ocijenio da su reakcije DPS-a na predlog manjinske vlasti u Podgorici više politički gaf i trzaj da se unese razdor unutar SDP-a
0 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.07.2014. 10:54h

Dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti u nekoliko crnogorskih opština nagovještavaju političku krizu i vanredne parlamentarne izbore, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević.

Demokratska partije socijalista (DPS) odlučila je da prekine pregovore sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) o formiranju vlasti u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju, jer smatraju da je ponuda SDP-a da se većina u Podgorici konstituiše podrškom manjinskoj vlasti ponižavajuća za DPS, građane i demokratiju.

Janjušević je ocijenio da su reakcije DPS-a na predlog manjinske vlasti u Podgorici više politički gaf i trzaj da se unese razdor unutar SDP-a, nego što je to stvar njihove principijelnosti.

DPS, računajući na prezaduženost opština vjeruje da ih lako mogu kontrolisati, obesmišljavati i proizvoditi krize zbog težine problema lokalnih vlasti

On smatra da DPS, računajući na prezaduženost opština vjeruje da ih lako mogu kontrolisati, obesmišljavati i proizvoditi krize zbog težine problema lokalnih vlasti.

"SDP, iako je imao konfuznu i nejasnu ponudu za formiranje manjinske vlasti, njena suština je bila spašavanje njihove partije podjela i cijepanja, kao i omekšavanje njihovog tvrdog suverenističkog i državotvoračkog dijela biračkog tijela, koji ne mogu da vide nikog drugog za koalicionog partnera osim DPS-a«, ocijenio je Janjušević.

Taj koncept manjinske vlasti u Podgorici, smatra on, trebalo bi da pokaže njihovom biračkom tijelu da se može vladati i bez DPS, a pri tome sačuvati identitetska pitanja i državotvoračke komponente.

Prema njegovoj ocjeni, šta god se dešavalo iz ove perspektive vanredni parlamentarni izbori su veoma blizu

"Jer i Ranko Krivokapić veoma dobro zna da se fer izbori ne mogu pripremati sa lokalnog, već sa državnog nivoa i da je prije svega potrebno na nacionalnom planu definisati mnoge stvari, napraviti manjinsku ili tehničku vlast za njihovo sprovođenje, a ne na nivou Glavnog grada«, kazao je Janjušević.

On je rekao da, kada se bude vidjelo da manjinska vlast u Podgorici funkcioniše nikome neće biti do izbora, već će više razmišljati o njenoj rekonfiguraciji kako bi joj učvrstili temelje, a ne raspisivanje izbora.

"Ukoliko bi se na državnom nivou od Vlade uspjelo izdejstvovati poštovanje Zakona o izboru odbornika i poslanika koji predviđa uvođenje elektronske identifikacije birača od 1. novembra mogli bi razmišljati o datumu vanrednih parlamentarnih izbora već krajem novembra«, kazao je Janjušević.

Prema njegovoj ocjeni, šta god se dešavalo iz ove perspektive vanredni parlamentarni izbori su veoma blizu.

Bonus video: