Niko nema većinu u SO Herceg Novi?

SNP tvrdi da oni drže mandate koje su građani Herceg Novog, na prethodnim lokalnim izborima povjerili izbornom programu i izbornoj listi SNP Herceg Novi
263 pregleda 7 komentar(a)
Herceg Novi. DPS, 4 odbornika SNP, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi. DPS, 4 odbornika SNP, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.07.2014. 16:13h

Samo četiri dana nakon što su Demokratska partija socijalista (DPS) i četiri bivša odbornika Socijalističke narodne partije (SNP) potpisali Građanski memorandum i obezbijedili većinu u Skupštini opštine Herceg Novi, odnosno dobili priliku da formiraju vlast u najvećem bokeljskom gradu, nove nedoumice.

Kako je saopšteno iz Medijskog centra SNP, Komisija za sprječavanje sukoba interesa, donijela je odluke da Bogdan Kočetanović i Vladimir Mračević, potpisnici Memoranduma, krše Zakon o sprječavanju sukoba interesa, pa im zbog toga prestaje mandat odbornika u lokalnom parlamentu.

Bez dva bivša odbornika SNP Kočetanovića i Vladimira, potpisnici Građanskog memoranduma u lokalnom parlamentu imali bi samo 16 od 35 odbornika što je nedovoljno za formiranje vlasti.

Kako sada stoje stvari niko drugi nema većinu, pa je prvi utisak da su vanredni izbori jedino rješenje za izlazak iz tromjesečne krize vlasti u Herceg Novom.

Mnogi su za vanredne izbore

Naime Socijaldemokratska partija (SDP) je od početka, što su potvrdili ina jučerašnjem pressu, za vanredne izbore, za izbore je i odbornik Novske liste, a kako tvrde i odbornici SNP, NOVE, Narodne stranke i Pokreta za promjene.

U javnosti su već počele kalkulacije ko bi mogao da se pridruži potpisnicima Građanskog memoranduma da bi se izbjegli izbori.

Podsjećamo da mandat odbornicima ne nastaje i ne prestaje odlukom Komisije za konflikt interesa!

Komisija ima preporuke i sankcije, a ovo je preporuka, sankcija je podnošenje prekšajne prijave!

SNP takvu preporuku može legitimno postaviti pred skupštinu i ako za nju dobije 18. odbornika ona je punovažna.

Moguće je i da se Kočetanović odrekne direktorske fotelje u Turističkoj organizaciji grada, a Vladimir Mračević mjesta savjetnika predsjednika opštine i zadrže odborničke mandate.

U lokalnoj skupštini nisu samo Mračević i Kočetanović u konfliktu interesa.

SNP poziva i Predraga Anđelića i Zoricu Gavrilović "da vrate odborničke mandate Partiji, odnosno da bez odlaganja podnesu ostavke na funkciju odbornika, jer drže mandate koje su građani Herceg Novog, na prethodnim lokalnim izborima povjerili izbornom programu i izbornoj listi SNP Herceg Novi".

Zanimljivo je da SNP čiji su odbornici do prije dva mjeseca bili Mračević i Kočetanović , do raskola u stranci nije smetao sukob interesa dvojice odbornika , sa kojima su zajedno činili skupštinsku većinu.

Bonus video: