Mugoša odgovara Suhihu: Iznosi neistine iz sumnjivih motiva

"Prva – za svako kreditno zaduženje saglasnost je dala Skupština Glavnog grada, uključujući i odbornike SDP-a koji su glasali za to"
53 pregleda 5 komentar(a)
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Opština Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2014. 11:53h

Predstavnik Socijaldemokratske partije Đorđije Suhih po svemu sudeći svjesno iznosi neistine u cilju obmane javnost, saopšteno je iz administracije Glavnog grada, kojom upravlja Miomir Mugoša.

Oni su reagovali na Suhihovu izjavu da je Podgorica sumnjivo zadužena oko 40 miliona eura.

"Činjenica je da Glavni grad na današnji dan nema neizmirenih finansijskih obaveza, kao i da kreditna sredstva koja za vraćanje dospijevaju sukcesivno u narednih desetak godina, iznose 26,2 miliona eura, što je značajno manje u odnosu na 40 miliona o kojima se zlonamjerno spekuliše. Visina zaduženosti je prema planu, otplatom anuiteta, u ovoj godini u odnosu na prošlu smanjena za više od dva i po miliona eura", navodi se u saopštenju.

Oni kažu da je teza da je „Glavni grad sumnjivo zadužen” posebno zlonamjerna ako se imaju u vidu tri "opštepoznate činjenice."

"Prva – za svako kreditno zaduženje saglasnost je dala Skupština Glavnog grada, uključujući i odbornike SDP-a koji su glasali za to.

Druga – u pitanju su zaduženja za izgradnju kapitalnih infrastrukturnih objekata. Bez ovih kreditnih zaduženja ne bi bilo mosta Milenijum, mini obilaznice sa novim mostom na Ribnici, ne bi bilo širenja vodovodne mreže u gradskim opštinama i mnogih drugih projekata. Ne samo što se iz dokumentacije objavljene na sajtu Glavnog grada jasno može utvrditi namjena kreditnih sredstava, nego se i svako ko prošeta gradom može uvjeriti kako je potrošen i poslednji cent.

I treća činjenica – riječ o kreditnim sredstvima dobijenim od najuglednijih stranih finansijskih institucija, uključujući i Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC), koja postavlja izuzetno stroge uslove i vrši rigorozne kontrole utroška sredstava koje odobri", dodaje se u reagovanju.

Glavni grad ponavlja da je sigurno da oni koji iznose "takve neistine moraju imati sumnjive motive za to".

Dakle, očigledno je da Glavni grad ni u kom slučaju nije „sumnjivo zadužen”, ali je sasvim sigurno da oni koji iznose takve neistine moraju imati sumnjive motive za to.

"Što se tiče navoda da je „neophodno da nezavisni revizori provjere poslovanje u proteklim godinama”, želimo da istaknemo da su poslovne knjige Glavnog grada otvorene za svaku vrstu kontrole, uz napomenu da je sve izvještaje nezavisnog komercijalnog revizora u proteklih nekoliko godina usvojila Skupština Glavnog grada. Važno je istaći i da je Služba za unutrašnju reviziju Glavnog grada, kao relativno nov organ, već dostigla značajan kvalitet rada, što će, uvjereni smo, na jesen potvrditi i eksperti Evropske unije za finansijsko upravljanje i kontrolu, budući da je Podgorica izabrana kao jedna od pet lokalnih samouprava u kojoj će se sprovesti pilot-revizija, kao projekat u okviru Poglavlja 32 pristupnih pregovora Crne Gore i EU.

Činjenica da je Glavni grad uvijek do sada redovno izmirivao sve svoje finansijske obaveze, stvarajući uslove da se Podgorica kontinuirano razvija, najbolje svjedoči o kvalitetu i ozbiljnosti finansijske politike na nivou lokalne samouprave. Čak i sada, kada ni nakon više od dva mjeseca od lokalnih izbora nije konstituisana nova vlast, uspijevamo da obezbijedimo budžetske prihode, sprovođenje programskih aktivnosti predviđenih investicionim planom i izmirivanje svih obaveza. Bez obzira na to šta donosi budućnost, svi koji nekada budu u prilici da obavljaju važne i složene poslove koje podrazumijeva sistem Glavnog grada, uvjeriće se koliko je teško postići i održati nivo i kvalitet rada i rezultata koje su ostvarili „Mugošini kadrovi”, kako maliciozni nazivaju čelne ljude gradskih organa i službi, kojima je povjerenje ukazano prije svega na osnovu njihovog profesionalnog znanja i iskustva", zaključuje se u reagovanju.

Na kraju, svi oni koji žele da doprinesu jačanju stabilnosti finansija Glavnog grada, umjesto licemjernog izražavanja lažne zabrinutosti i sumnjičenja, treba samo da redovno plaćaju poreze koje duguju.

Bonus video: