Blažić: CG nije pravna‚ već dogovorna država partijskih oligarhija

Kako smatra Blažić, u crnogorskom izbornom sistemu jedini smisao izbora je borba za vlast i ništa drugo
66 pregleda 9 komentar(a)
Đorđe Blažić, Foto: Arhiva Vijesti
Đorđe Blažić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.07.2014. 12:30h

U Crnoj Gori jedini smisao izbora je borba za vlast, a javni interes je na poslednjem mjestu, ocijenio je profesor, Đorđije Blažić.

On smatra da u crnogorskom izbornom sistemu vlastoljubivi autizam prevladava u odnosu na stvarne funkcije koje treba da imaju političke partije.

U Glavnom gradu i više crnogorskih opština nakon dva mjeseca od lokalnih izbora nije formirana vlast.

"Očigledno je da je politička trgovina i obezbjeđivanje funkcija vlasti jedino pitanje koje egzistira. Nažalost, taj politički i vlastoljubivi autizam prevladava u odnosu na stvarne funkcije koje treba da imaju političke partije u svakom političkom sistemu, pa i crnogorskom, ali nažalost ovdje nemaju", ocijenio je Blažić u izjavi za agenciju MINA.

Kako smatra, u crnogorskom izbornom sistemu jedini smisao izbora je borba za vlast i ništa drugo, "a javni interes je očigledno poslednja stvar o kojoj se vodi računa".

"To i nije začuđujuće jer je tako projektovan izborni sistem. Suština je upravo u uspostavljanju izbornog sistema koji je po mom uvjerenju potpuno neustavan jer ne obezbjeđuje ustavno pravo građaninu da bira odbornike i poslanike", ocijenio je Blažić.

Ovakav sistem odgovara i vlasti i opoziciji

Prema njegovim riječima, političke partije preuzele su ustavni suverenitet građanina i to je, smatra on, ono što taj zakon čini neustavnim.

"Ono što je začuđujuće je što niko to i ne pokušava da promijeni. Neka što ne pokušava vlast, to je razumljivo jer to njima i odgovara ali ne pokušava ni opozicija jer i njima to odgovora", kazao je Blažić.

Kako je naveo, suština kompletne priče i cjelokupnog izbornog sistema je ostanak na vlasti i zadržavanje određenih funckija vlasti - i opozicije i pozicije.

"Tu nema nikakve razlike za mene i zato nikakvu demokratiju ne možemo očekivati. Smisao izbornog sistema je vlastoljublje, a ne javni interes i to je potpuno jasno. To se i ne dovodi u pitanje", rekao je Blažić.

Kako je naveo, tipičan primjer je to što političke partije raspravljaju da li će državni i lokalni organi raditi svoj posao.

"Ko im je dao to pravo? To upućuje na još jednu stvar a to je da ovo nije pravna‚ već dogovorna država partijskih oligarhija", kazao je Blažić.

On je mišljenja da je javni interes u Crnoj Gori na poslednjem mjestu, a da je na prvom interes političkih partija.

"To je tužna i apsurdna situacija koja upućuje na zaključak da partije ne rade ono što je javni zadatak i ne ostvaruju javnu ulogu", rekao je Blažić.

Bonus video: