Bulatović: Vlast će biti spremna da opstruira Zakon o sprečavanju korupcije

Bulatović je podsjetio da bi zakon trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine
3 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2014. 11:06h

Zakon o sprečavanju korupcije trebalo bi da stvori pretpostavke za efikasnu i profesionalnu borbu protiv te pojave na visokom nivou koja je ogroman problem Crne Gore na putu prema Evropskoj uniji (EU), ocijenio je predsjednik Odbora za antikorupciju, Predrag Bulatović.

On je kazao da taj zakon, čija je izrada u toku, treba da definiše mjere i mehanizme za unaprijeđenje vladavine prava, sprječavanje korupcije i sukoba interesa javnih funcionera, kao i za kontrolu imovnog stanja javnih funkcionera.

Bulatović je podsjetio da bi zakon trebalo da stupi na snagu 1. januara 2016. godine.

"Smatram da je borba protiv korupcije na visokom nivou ogroman problem Crne Gore na putu ka EU, a to bi ovaj zakon svojim rješenjima trebalo da tretira, odnosno da stvori pretpostavke za jednu efikasnu i profesionalnu borbu", rekao je Bulatović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, stav Demokratskog fronta je da će sadašnja vlast i Vlada u čitavom svom koalicionom kapacitetu, biti spremna da opstruira ovaj važan uslov Evropske komisije.

"Evropska komisija, pored normativnog dijela, traži da se procesuiraju određeni slučajevi visokih funkcionera zbog zloupotrebe položaja i korupcije, da počnu istrage, koje do sada nema", kazao je Bulatović.

On je rekao da Vlada zakon ne opstruira otvoreno, već, kako je naveo, odugovlačenjem, uticajem na organe gonjenja i kroz razne pravno proceduralne mjere.

Agencija da bude samostalna i nezavisna

"Ono što je za Odbor kojim ja predsjedavam o zakonu važno jeste pozicija buduće Agencije za sprječavanje korupcije, kao samostalnog i nezavisnog antikorupcijskog organa", naveo je Bulatović.

S tim u vezi je, kako je dodao, važno pitanje načina i procedure izbora Savjeta kao i direktora Agencije i uslova koje treba da ispune i pozicija Agencije u odnosu na Skupštinu i druge organe.

"Posebno je važno ovim Zakonom i dati nadležnosti radnom tijelu koji se bavi poslovima borbe protiv korupcije u Skupštini", smatra Bulatović.

On je objasnio da nacrta tog zakona još nema i iz tog razloga postignut je u dva navrata dogovor na sjednici Odbora sa predstavnicima Vlade da se to pokuša dijalogom dogovoriti između Odbora i Vlade formiranjem posebnog tijela.

"Naglašavam, to nije dovoljno. Potrebno je i da se i unutar Skupštine postigne značajna saglasnost svih parlamentarnih stranaka", kazao je Bulatović.

Postići konsenzus

On je rekao da parlamentarna većina može usvojiti sama ovaj zakon, ali to bi, kako je ocijenio, bilo pogrešno.

"Potrebno je vlast i opozicija postignu puni konsenzus ako je moguće, a ako ne neophodan je što veći stepen saglasnosti u ovoj fazi", rekao je Bulatović.

On je kazao da je bitno cjelovito i kavilitetno urediti oblast koja se odnosi na osobe koje prijavljuju korupciju-zvizdače, nadležnost Agencije u procesu lobiranja i da se ostavari suštinski pomak u evidenciji kontrole javnih funkcionera.

"Pored Vlade koja je radila na ovome, značajan broj sugestija su dale nevladine organizacije. Želimo to ozbiljno da proučimo i da vidimo da li se mi kao Skupština tome pridružujemo", rekao je Bulatović.

On je naveo da će se Odbor baviti pitanjima prelaznog perioda do 2016. godine, jer, kako je objasnio, usvajanjem tog zakona koji stupa na snagu 2016. godine bitno šta će se dešavati u prelaznom periodu, posebno imajući u vidu vjerovatno vrlo brzo ukidanje Nacionalne komisije, što je potpredsjednik Vlade najavio.

“To znači da sam Odbor mora do 2016. godine i kroz zakonske projekte,dodatno da potencira svoju poziciju u zahtjevnom procesu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije”, objasnio je Bulatović.

Bonus video: