"SD je od osnivanja blijedi klon DPS, učestvovali su u zloupotrebama državnih resursa"

Marović je kazala da su Socijaldemokrate očigledno Aerodrome Crne Gore doživjele kao svoj politički plijen i da sada bučnim izjavama pokazuju ljutnju što će i to javno preduzeće biti „valorizovano na kontroverzan način“
77 pregleda 19 komentar(a)
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Socijaldemokrate, Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.09.2018. 12:24h

Socijaldemokratama (SD) ne odgovaraju vanredni izbori i ostanak u vlasti toj partiji važniji je od zaštite državnih interesa, ocijenila je izvršna direktorica Politikon mreže, Jovana Marović.

Prema njenim riječima, različiti stavovi po pitanju valorizacije crnogorskih aerodroma u vladajućoj koaliciji su primjer kako bi Vlada trebalo da funkcioniše, uz stalnu kontrolu, više opcija i traženje najboljih rješenja koja su u interesu građana.

„Međutim, ovakvi “sukobi” u crnogorskoj vlasti su toliko rijetki da se uvijek nameće pitanje šta se krije iza medijske borbe saopštenjima – koja igra ili koji interesi“, rekla je Marović agenciji MINA.

Ona je kazala da je, budući da se u javnosti kalkuliše o “elegantnom rješenju” koje bi dovelo do vanrednih izbora, u ovom trenutku ključno pitanje šta Demokratskoj partiji socijalista (DPS) najviše odgovara.

Ona smatra da će DPS pronaći način da SD zadrži u koaliciji, „a ovo pitanje riješi navodno značajnim projektom, a zapravo izuzetno lošim rješenjem kojim mora privremeno da “zakrpi” sve veće budžetske rupe“.

„S druge strane, jasno je da SD-u vanredni izbori ne odgovaraju, kao i da je ostanak u vlasti ovoj partiji važniji od zaštite državnih interesa, stoga i ne očekujem da će ova partija žrtvovati svoje brojne postojeće i nove pozicije“, ocijenila je Marović.

Ona je kazala da su Socijaldemokrate očigledno Aerodrome Crne Gore doživjele kao svoj politički plijen i da sada bučnim izjavama pokazuju ljutnju što će i to javno preduzeće biti „valorizovano na kontroverzan način“.

„Ali su zato sa najavama raskida koalicije izuzetno obazrivi“, rekla je Marović i dodala da je SD od osnivanja "samo blijedi klon DPS-a, nije sprečavala problematične odluke koje nijesu bile u interesu građana i da je učestvovala je u zloupotrebama državnih resursa".

Ona je kazala da je valorizacija aerodroma važno pitanje za Crnu Goru, a da rješenje koje DPS želi da sprovede nije najbolje i da je dugoročno štetno za državu.

Uzimajući u obzir namjeru da se to pitanje što prije skine sa dnevnog reda, navodi Marović, DPS-u bi više odgovaralo da sve političke partije koje učestvuju u vlasti šalju istu poruku.

„Međutim, saopštenja SD-a nijesu dovoljan dokaz da ova partija vodi računa o državnim resursima i interesima građana i za tako nešto je potrebno upotrijebiti sva sredstva kako bi se sporna odluka spriječila, uključujući i izlazak iz vlasti“, poručila je Marović.

Bonus video: