HRA uputila inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o Sudskom savjetu

HRA je predložila Ustavnom sudu da privremeno obustavi proces izbora predsjednika Vrhovnog suda dok ne odluči po toj inicijativi
0 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ustavni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.07.2014. 13:13h

Akcija za ljudska prava (HRA) uputila je inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Sudskom savjetu u vezi postupaka izbora i razrješenja predsjednika Vrhovnog suda.

HRA je predložila Ustavnom sudu da privremeno obustavi proces izbora predsjednika Vrhovnog suda, koji je u toku, dok ne odluči po toj inicijativi. “Kao i kod dopisivanja trećeg kruga izbora VDT-a, opet je u pitanju problem da je zakonom – aktom niže pravne snage – materija propisana Ustavom uređena na drugačiji način”.

Ustavom je, kako se navodi, predviđeno da Opšta sjednica Vrhovnog suda, koju čine sve sudije tog suda, Sudskom savjetu predlaže kandidata za predsjednika suda.

“Međutim, Zakon o Sudskom savjetu propisuje da on raspisuje javni poziv, procjenjuje prijave i listu kandidata koji ispunjavaju uslove dostavlja Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koja bira jednog kandidata i predlaže ga Sudskom savjetu”, dodaju iz HRA.

Kako se navodi, na osnovu zakonske intervencije, Opšta sjednica ne dolazi samostalno do imena kandidata već je ograničena onim kandidatima, koji su se prijavili na javni konkurs, odnosno, koje joj proslijedi Sudski savjet nakon što ocijeni da li ispunjavaju uslove za izbor.

“Osim toga, da je ustavotvorac htio da se za izbor predsjednika Vrhovnog suda sprovodi javni poziv, on bi to naglasio na isti način kao kod izbora Vrhovnog državnog tužioca", kaže se u saopštenju.

Zakon o Sudskom savjetu, dodaje se, propisuje da predlog za razrješenje predsjednika Vrhovnog suda može podnijeti Opšta sjednica Vrhovnog suda i član Sudskog savjeta, iako je amandmanom na Ustav propisano je da je jedini ovlašćeni predlagač za razrješenje predsjednika Vrhovnog suda Opšta sjednica Vrhovnog suda.

Iz HRA navode da je očigledno da je Zakon o Sudskom savjetu proširio krug predlagača suprotno Ustavu.

“Budući da je postupak izbora novog predsjednika Vrhovog suda u toku, HRA je predložila Ustavnom sudu da donese naredbu kojom se do donošenja konačne odluke obustavlja izvršenje pojedinačnih radnji koje se sprovode na osnovu osporene odredbe, odnosno naredi obustavu izbora predsjednika Vrhovnog suda”, saopšteno je iz HRA.

Bonus video: