DPS i bivši odbornici SNP preuzimaju vlast u Herceg Novom

Građanski memorandum potpisali predsjednik OO DPS-a Zoran Bošnjak i predsjednik Kluba odbornika DPS-a Andrija Radman s jedne strane...
111 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2014. 19:13h

DPS sa četvoro bivsih odbornika SNPa, koji su formirali zaseban klub SNP- Herceg Novi danas su potpisali “Građanski memorandum”, čime su se stekli uslovi za preuzimanje vlasti u tom gradu.

Za danas zakazana Skupstine opštine nije održana, jer se na sjednici nijesu pojavili predstavnici nove parlamentarne većine, pa nije bilo kvoruma.

Dok iz dosadašnje koalicione vlasti pljušte optužbe, novi saveznici izričiti da je interes grada i građana motiv zajedničkog djelovanja.

Na zakazanu sjednicu SO danas nijesu dosli odbornici DPS i novoformiranog kluba SNP-Herceg Novi, koji su novinarima saopstili da su potpisali Građanski memorandum za Herceg Novi, i time zapravo stvorili uslove za preuzimanje vlasti u gradu u kojem je SNP sa koalicionim partnerima vladala od 2000-te godine. Memorandumom je definisan nova parlamentarna većina, saopstio je predsjednik OO DPS- a Zoran Bošnjak, a bivši odbornik SNP-a Vlado Mračević, je naglasio i da su tim činom iskazali političku odgovornost i brigu za grad I građane.

Sa pres-konferencije nove koalicije

Sa dojučerasnjim kolegama su , kazao je do juče vodili intenzivne , ali bezuspješne razgovore. “Ovakav sporazum, sklopili upravo radi interesa grada da bi grad i propdadanje grada i stagnaciju grada pokušali da zaustavimo”, kazao je Bošnjak.

Memorandum je zasnovan na pet principa , od kojih je najvažniji stvaranje efikasne i racionalne lokalne administracije. Cilj je da se podrži realizacija važnih započetih kapitalnih projekta.

Memorandumom je predviđeno da predsjednik opštine bude iz redova DPSa , a predsjednik SO iz redova SNP- Herceg Novi. Zoran Bošnjak iz DPS-a kaže da o imenima još nijesu razgovarali, a Sandra Požgaj tvrdi da nije izigrana izborna volja građana.

“Ovo danas jeste poštovanje volje građana, jer 2012. godine DPS je izašao kao partija sa najvećim brojem osvojenih mandata, i realno je bilo očekivati da se te 2012. godine formira vlast u kojoj bi centralna partija bio DPS”, kazal je Požgaj.

Četvoro bivših odbornika SNP-a: Vlado Mračević , Predrag Andjelić, Bogdan Kočetanović i Zorica Gavrilović tvrde da su uprkos optužbama dojučerasnjih kolega postupili principijelno, te da im se iz partijske centrala u Podgorici skoro godinu niko nije obratio.

Aktuelna predsjednica Skupštine Danijela Djurović, kazala je da je stav OO SNP već dva mjeseca da su za prevazilaženje krize u gradu najbolje rješenje vanredni izbori. Međutim taj stav je tek saopšten javnosti.

“Na sinoćnjem sastankunaših organa partije je donijet jednoglasan stav da zbog nekvalitetne situacije u gradu smo jednoglasno za skraćenje mandata, odnosno za vraćanje mandata građanima Herceg Novog i za traženje njihovog povjerenja ponovo “, objasnila je Đurović.

Iz Nove srpske demokratije su uvjereni da iza novog aranžmana stoje bivši gradonačelnik Dejan Mandić i da je on sa DPS “glavni krivac” za posrtanje grada., U Pokretu za promjene tvrde da su u pitanju nečista posla.

“Mi prihvatamo svaku vrstu koalicione saradnje i pozdravljamo gdje zvanične partije sklapaju određene koalicije.Ovdje nije takva situacija, ovdje dio partije sarađuje sa drugom partijom što implicira klasičan primjer nečistih poslova i političke korupcije”, kazao je Bigović.

“Novska lista je jedina ostala principijelna zalažući se za vanredne lokalne izbore jer mislimo da je to jedino rješenje u ovom momentu, a sve ostalo je trgovina i političke igre”, kazao je Miloš Konjević odbornik te partije.

Prilog TV Vijesti

Odbornici SDP su, kako su naveli , došli na skupštinsko zasjedanje sa ciljem da se stvore uslovi za zakonsko raspisivanje novih vanrednih izbora u Herceg Novom, i prevazilaženje situacije u kojoj se grad nalazi.

“Nijesmo učestvovali u formiranju nove skupštinske većine niti u donošenju takozvanog građanskog memoranduma, iako kao ozbiljna politička partija nismo iznenađeni što se to dogodilo”, kazao je Dragan Šimrak odbornik i predsjednik OO SDP.

“Da li je riječ o korupciji ili ideologiji i da li je nova koalicija nastala kao plod želje da se izađe iz blockade u kojoj je grad ili je plod želje da se kroz učešće u vlasti izbjedne odgovornost za stanje u kome se nalazi opština, sada je teško dati precizan odgovor ”, kazao je Uroš Filipović odbornik SDP.

Galerija

Bonus video: