Lekić: Sada nam je potrebna tehnička vlada

Tehnička vlada, smatra on, imala bi ograničeni vremenski mandat sa zadatkom da sprovede urgentne reforme
53 pregleda 30 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: CDT InfoCentar
Miodrag Lekić, Foto: CDT InfoCentar
Ažurirano: 24.07.2014. 06:58h

Hitno formiranje privremene tehničke vlade bilo bi demokratski najoptimalnije rješenje koje bi išlo u korist građana i ozbiljnosti države na unutrašnjem i spoljnom planu, izjavio je predsjednik demokratskog fronta (DF) Midrag Lekić.

Tehnička vlada, smatra on, imala bi ograničeni vremenski mandat sa zadatkom da sprovede urgentne reforme koje bi vodile ekonomsko-pravnom konsolidovanju zemlje.

“Drugi zadatak bile bi pripreme vanrednih parlamentarnih izbora. Tu vladu demokratskog, narodnog jedinstva bi na bazi zajedničkog reformskog programa, u parlamentu mogle podržati opozicione partije, obje komponente koalicije Evropsko lice Podgorice, pa i, zašto ne, neke od partija manjinskih naroda koje drže do principa pravne i demokratske države”, kazao je Lekić “Vijestima”.

On smatra da se agonija vlasti mora okončati, navodeći da su građani Podgorice glasali za opozicione snage demokratske alternative. Lekić je kao primjer krize vlasti naveo i odbijanje članova iz DPS-a da potpišu izvještaj opštinske izborne komisije u Kolašinu, čime se blokira opoziciona pobjeda.

Vlada bez većine u parlamentu

“Svakome je jasno da je vlada u parlamentu izgubila većinu povodom važnih zakonskih predloga, važnog pitanja kao što je KAP, pa čak i rebalansa državnog budžeta. Sada je u Podgorici, koja čini jednu trećinu stanovništva Crne Gore, došlo do novog rascjepa DPS-a i SDP-a, što se zapravo dogodilo prije izbora”, kazao je Lekić, navodeći da bi u demokratskim državama vlada podnijela ostavku zbog toga.

“Politička scena u Crnoj Gori je pred velikim raskrsnicom. Nastavak ekonomsko-političkog haosa, simuliranje reformi pred međunarodnim adresama, trajanje vlasti i grupa oko nje van javne i pravno demokratske kontrole, kontrolisanje plaćenih medija i angažovanje najbljutavijih izvođača iz zemlje i regiona, koji se bestidno, podmuklo, vulgarno obračunavaju sa borcima protiv kriminala i korupcije. Koji horski i lažljivo diskvalifikuju kritičku misao kao anticrnogorsku i antidržavnu”.

Alternativa je, smatra on, teška ali neizbježna. Lekić smatra da je to izgrađivanje ozbiljnog društva, javno odgovorne vlasti i poštovanje normi pravne države. “ Crna Gora treba da izabere svoj pravi, dugoročan put demokratije. Želim da vjerujem da je i ovaj trenutak, zapravo pravi za takav put”, kazao je Lekić. Da.M.

Bonus video: