Freedom House: Korupcija i dalje glavni izazov za Crnu Goru

Što se tiče nezavisnost medija, navodi se da je broj fizičkih napada na novinare porastao i da su mnogi slučajevi ostali neriješeni
56 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 13:20h

Američka nevladina organizacija Fridom haus (Freedom House) ocijenila je da će brzina i stabilnost procesa pregovaranja Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) zavisiti od posvećenosti vlasti da unaprijedi vladavinu prava, kao i da korupcija ostaje jedan od glavnih izazova.

Fridom haus ranije je naveo da je ukupna ocjena 3,86 za demokratiju u Crnoj Gori. Ta organizacija ima skalu ocjena od 1 do 7, gdje jedinica predstavlja najviši nivo demokratskog razvoja, a sedmica najniži.

U obrazloženju ovogodišnjeg izvještaja Fridom hausa o državama u tranziciji, koji je ranije objavljen, navodi se da će u ovoj godini najvažniji prioriteti vlasti biti pristupni pregovori sa EU i ekonomija – posebno upravljanje deficitom, javni dug i neželjeni efekti zloupotrebe privatizacije.

Kako se navodi, očekuje se da se reforme nastave otvaranjem poglavlja 5, 6, 20 i 23 i 24.

“Brzina i stabilnost ovog procesa zavisiće od posvećenosti vlasti da unaprijedi vladavinu prava i demokratske reforme u cjelini, imajući u vidu da se zemnlja i dalje bori sa rasprostranjenom korupcijom i slabim institucijama”, navodi se u izvještaju Fridom hausa.

Kako se dodaje, očekuje se da će predstojeća godina biti i izazov za vladajuću koaliciju. “Jer se vladajuća Demokratska partija socijalista i njen partner Socijaldemokratska partija sve više razilaze po pitanju političkih i ekonomskih ciljeva”.

“Prožimajuća korupcija nastavlja da bude jedan od ključnih izazova za demokratizaciju Crne Gore. Politički okvir za borbu protiv korupcije je poboljšan usvajanjem novih akcionih planova. Međutim, i dalje su uobičajeni navodi o ozbiljnoj zloupotrebi državnih resursa, i bilo je malo napretka u procesuiranju korupcije, posebno slučajeva korupcije na visokom nivou”, navodi Fridom haus.

U izvještaju se kaže da organi za sprovođenje zakona nemaju dovoljno osoblja i visoko su politizovani, kao i da, zbog slabih rezultata u borbi protiv korupcije u praksi, ocjena za Crnu Goru ostaje ista.

“Lokalna uprava u Crnoj Gori je, u 2013. godini, nastavila da se suočava sa brojnim problemima, od manjka transparentnosti do strukturalnih promjena i finansijskih poteškoća. Ocjena ostaje ista 3,25, zbog brojnih poteškoća u funkcionisanju lokalne vlasti”, dodaje se u izvještaju.

U dijelu koji se odnosi na nezavisnost medija, navodi se da je broj fizičkih napada na novinare porastao u drugoj polovini 2013. godine i da su mnogi slučajevi ostali neriješeni i podsjeća na formiranje komisije za praćenje istraga o napadima na novinare.

“Samoregulacija medija i profesionalizam su na niskom nivou, posebno kad je u pitanju zaštita ličnih podataka”, kaže se u izvještaju.

Fridom haus navodi da je, iako su međunarodni posmatrači ocijenili da su predsjednički izbori, u principu, bili slobodni i fer, afera Snimak otkrila da je vladajuća partija koristila državne resurse, uključujući ponude za posao, da osigura lojalnost i mobiliše birače.

“Zbog lošeg rukovođenja situacijom od izbornih organa, kad je u pitanju afera Snimak, nedostatka jasnoće u zakonima po pitanju ograničenja mandata i rasprostranjenosti ličnih, prije nego programskih pitanja u kampanji, ocjena izbornog procesa je 3,5, u odnosu na 3,25, koliko je bila prošle godine”, kaže se u izvještaju.

Fridom haus ocjenjuje da ustavni amandmani nijesu uspjeli da obezbijede nezavisnost pravosuđa, što se, kako se navodi, pokazalo u procesu izbora sudija Ustavnog suda.

“Raspodjela drzavnog fonda koji pokriva plate sudija i nedovoljno finansiranje tužilaštva dovela je do nefikasnosti ovog sistema. Mali napredak je ostvaren u procesuiranju predmeta ratnih zločina u prošloj godini, a povjerenje javnosti u pravosuđe je nastavilo da opada. Ocjena 4 je ostala nepromijenjena za pravosudni okvir i nezavisnost”, kaže se u izvještaju.

Bonus video: